piątek, 3 maja 2013

Biała kiełbasa

Składniki (na 1kg):

  • łopatka wieprzowa 0,5kg
  • boczek 0,3kg
  • podgardle wieprzowe 0,2kg
  • sól warzona 17g
  • jelita wieprzowe
 
Przyprawy:

  • pieprz 1g
  • czosnek 7g
  • majeranek 2g

Przygotowanie:
łopatkę mielę na sitku 13, boczek na sitku 8, podgardle na sitku 3. Dodaję wszystkie przyprawy i mieszam razem z mięsem. W trakcie mieszania dodaję pół szklanki wody. Mieszam do całkowitego wchłonięcia wody. Tak przygotowaną masą nadziewam uprzednio namoczone jelita. Jeżeli kiełbasy nie przeznaczam od razu do spożycia, to idzie od razu do zamrażarki. Parzę dopiero po rozmrożeniu - krótko przed spożyciem.

Parzenie:
Parzę w wodzie o temp. 73-75st. przez ok 25-30 min. Po sparzeniu kiełbasa nadaje się do bezpośredniego spożycia lub na grilla.

Uwaga:
jeśli sól warzona zostanie zastąpiona peklosolą, kiełbasa będzie w przekroju różowa a nie biała.