Składniki na ciasto o średnicy 24 cm
1 szklanka mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki zmielonych goździków (2 ml)
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej (2 ml)
1/2 łyżeczki ziela angielskiego (2 ml)
1/2 łyżeczki soli (2 ml)
1/2 szklanki (120 ml) oleju rzepakowego lub z orzechów włoskich
3 jajka, roztrzepane
1,5 szklanki posiekanych orzechów włoskich
3/4 szklanki posiekanych, odsączonych ananasów (z puszki lub świeżych)
1,5 szklanka startej na średnich oczkach marchewki
wszystkie składniki wyciągnąć wcześniej żeby miały temperaturę otoczenia
Przygotowanie ciasta
1 naczynie: wymieszać składniki suche: mąkę, cukier, sól, proszek, sodę, przyprawy.
2 naczynie: roztrzepać jajka, a potem dodać olej i wymieszać.
Połączyć zawartość obu naczyń, dodać marchewkę, orzechy i ananasy, wymieszać łyżką.
Formę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Do formy wyłożyć
ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 180ºC przez ok. 50-60 minut, do tzw.
suchego patyczka. Wystudzić w formie, następnie wyjąć i wystudzić na
kratce.
Przygotowanie kremu
375 g serka philadelphia classic (3 opakowania)
8 łyżek masła, w temperaturze pokojowej
1,5 szklanki cukru pudru, przesianego
1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Wszystkie składniki umieścić w mikserze/thermomixie i utrzeć na gładką masę. Jak ciasto wystygnie to przekroić wzdłuż. Połową kremu przełożyć ciasto,
resztę rozsmarować na górze. Ozdobić dowolnie.
przepis na podstawie www.mojewypieki.com