czwartek, 27 czerwca 2013

Omlet biszkoptowy

Składniki

2 jajka
2 łyżki mąki (na 1 jajko, 1 łyżka mąki)
masło do smażenia
sól

Przygotowanie

Żółta oddzielić od białek.  Białka ubić na sztywno (dodać odrobinę soli). W drugiej misce roztrzepać żółtka. Następnie cały czas ubijając dodawać stopniowo żółtka. Nie przestając mieszać dodawać powoli mąkę. Wylać na rozgrzaną patelnię. Smażyć z jednej i drugiej strony.

środa, 26 czerwca 2013

Ciasto drożdżowe

Składniki na ciasto drożdżowe

400 g mąki
20 g drożdży
150 ml mleka
50 g masła
50 g cukru
2 jajka
szczypta soli

wszystkie składniki wyciągnąć wcześniej z lodówki, tak żeby miały temperaturę pokojową



Składniki na  przełożenie warstw ciasta

70 g masła
30 g brązowego cukru
mielony cynamon



Przygotowanie
Mąkę wsypać do miski, w środku  zrobić wgłębienie i wsypać pokruszone drożdże, wsypać łyżkę cukru i zalać połową mleka. Posypać odrobiną mąki, przykryć ściereczką i zostawić na 15 minut.
Po tym czasie dodać resztę cukru, mleka, dwa całe jajka, sól i roztopione masło. Zagniatamy (mikserem lub ręcznie) elastyczne ciasto. W Thermomixie 2 min poz . Interwał. Zostawić w misce do wyrośnięcia na ok 30 min. 
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt (ok 50 na 50 cm), posmarować rozpuszczonym masłem i posypać brązowym cukrem i cynamonem.
Prostokąt pokroić na 5 pasów. Ułozyć je jeden na drugim i całość pokroić na 5 części. Następnie ułożyć "na sztorc" w prostokątnej foremce. Zostawić do wyrośnięcia na ok 30 minut. Ciasto pieczemy w 180 stopniach przez ok 45 minut.

Sernik na zimno z owocami

Składniki na tortownicę 24 cm

biszkopty (podłużne lub okrągłe)
folia aluminiowa  
600 g waniliowego serka homogenizowanego (z Lidla)
200 g śmietany 30%
4 łyżki cukru pudru
2 czubate łyżki żelatyny
400 g truskawek + do dekoracji
galaretka truskawkowa

Przygotowanie


W tortownicy wyłożyć folię aluminiową, na niej poukładać warstwę biszkoptów. Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier puder na koniec i jeszcze chwilę ubijać. Stopniowo dodawać serek cały czas miksując. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, lekko przestudzić i wlać do masy serowej miksując na najwyższych obrotach. Na biszkoptach w tortownicy poukładać truskawki (jeśli są duże - przepołowić), wylać masę serową. Włożyć do lodówki do stężenia. Jak stężeje to poukładać na wierzchu pokrojone truskawki. Rozmieszać galaretkę w 400 ml gorącej wody. Jak wystygnie wylać na ciasto i ponownie wstawić do lodówki do stężenia.

Opcja 2

Zamiast truskawek można dodać inne owoce np. borówki, maliny,....





Ciasto marchewkowe z białym kremem

Składniki na ciasto o średnicy 24 cm

1 szklanka mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki zmielonych goździków (2 ml)
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej (2 ml)
1/2 łyżeczki ziela angielskiego (2 ml)
1/2 łyżeczki soli (2 ml)
1/2 szklanki (120 ml) oleju rzepakowego lub z orzechów włoskich
3 jajka, roztrzepane
1,5 szklanki posiekanych orzechów włoskich
3/4 szklanki posiekanych, odsączonych ananasów (z puszki lub świeżych)
1,5 szklanka startej na średnich oczkach marchewki
wszystkie składniki wyciągnąć wcześniej żeby miały temperaturę otoczenia

Przygotowanie ciasta

1 naczynie: wymieszać składniki suche: mąkę, cukier, sól, proszek, sodę, przyprawy.
2 naczynie: roztrzepać jajka, a potem dodać olej i wymieszać.
Połączyć zawartość obu naczyń, dodać marchewkę, orzechy i ananasy, wymieszać łyżką.
Formę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Do formy wyłożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 180ºC przez ok. 50-60 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić w formie, następnie wyjąć i wystudzić na kratce.

Przygotowanie kremu

375 g serka philadelphia classic (3 opakowania)
8 łyżek masła, w temperaturze pokojowej
1,5 szklanki cukru pudru, przesianego
1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Wszystkie składniki umieścić w mikserze/thermomixie i utrzeć na gładką masę. Jak ciasto wystygnie to przekroić wzdłuż. Połową kremu przełożyć ciasto, resztę rozsmarować na górze. Ozdobić dowolnie.

przepis na podstawie www.mojewypieki.com

wtorek, 25 czerwca 2013

Chłodnik botwinowy

Chłodnik o przepięknej barwie i wspaniałym smaku. Najlepiej zrobić go dzień wcześniej.




Składniki:

500 ml śmietany 18%
700 ml maślanki
800 ml kefiru
3-4 młode buraki z liśćmi
2 ogórki pokrojone w kostkę
pęczek rzodkiewek pokrojonych w kostkę
pęczek koperku pokrojonego drobno
3 ząbki czosnku przeciśniętych przez praskę
sól
pieprz
łyżeczkę cukru (do gotowania buraków)
2 łyżki octu winnego

Przygotowanie:

Buraki umyć, obrać i pokroić w kostkę (wraz z liśćmi i łodyżkami). Wrzucić do garnka i zalać niewielką ilością wody (tak żeby tylko zakrywała pokrojone warzywa). Dodać cukier, sól i gotować ok 10 min. Wyłączyć gaz i dodać ocet winny.
W drugim naczyniu wymieszać śmietanę, maślankę oraz kefir. Dodać rzodkiewkę, ogórki, czosnek, koperek. Gdy wystygną buraki to całość wlać do chłodnika. Doprawić solą, pieprzem.
Podać po kilkugodzinnym schłodzeniu w lodówce. Można dodać gotowane na twardo jajka.


poniedziałek, 3 czerwca 2013

Zupa marchewkowa


Składniki:

3 łyżki oliwy z wytłoczyn
ok 150 g cebuli - 2 małe lub 1,5 dużej
1 ząbek czosnku
600 g marchwi
200 g ziemniaków
szczypta tymianku
szczypta majeranku
1 łyżeczka Vegety Natur a najlepiej samodzielnie zrobionej przyprawy (przepis tutaj)
ok 1 litr wody lub więcej jeśli ma być rzadsza
1 łyżka miodu
sól, pieprz
jogurt grecki

Przygotowanie:

Cebulę pokroić w kostkę (nie musi być drobna ponieważ będzie później miksowana). Na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić cebulę, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Chwilę podsmażać po czym dodać pokrojoną w kostkę marchewkę, ziemniaki. Chwilę podsmażać po czym dodać wodę. Wsypać tymianek,majeranek,Vegetę. Gotować do miękkości warzyw (pod koniec można dodać jeszcze świeże zioła: tymianek, oregano i pogotować), a następnie zmiksować.
Doprawić do smaku solą,pieprzem i miodem. Do zupy(na talerzu)włożyć łyżkę gęstego jogurtu.