niedziela, 28 lipca 2013

"Muffinki" owocowe

"Muffinki" ponieważ są pieczone w formie do muffinek, ale muffinkami nie są. To bardzo prosty i szybki pomysł na deser z owocami.


Składniki:

1 niecałe opakowanie ciasta francuskiego
1 roztrzepane jajko
50 g cukru brązowego
ok 100 g pokruszonych biszkoptów
300-400 g drobnych owoców sezonowych (u mnie borówki, maliny)



Przygotowanie

Owoce wymieszać w misce z cukrem. Gotowe ciasto francuskie rozwałkować na 2-3 mm. Następnie pokroić w kwadraty o boku ok 10x10 cm (gdyby w trakcie ciasto za bardzo się rozgrzało można go włożyć do lodówki lub zamrażarki). Kwadraty ciasta ułożyć w formie muffinkowej, w której wcześniej włożyliśmy papilotki na muffinki. Ciasto posmarować jajkiem i na to wrzucić trochę pokruszonych biszkoptów. Na koniec dodać owoce i włożyć na 15 min do piekarnika nagrzanego do 220 C. Gotowe!

środa, 17 lipca 2013

Spaghetti "wielickie"

 Składniki

paczka makaronu spaghetti pełnoziarnistego
1 cebula drobno pokrojona
2 ząbki czosnku
5 pomidorów
oliwa z oliwek
oliwa z wytłoczyn oliwek
świeża bazylia (5 listków)
świeże oregano (5 kilkucentymetrowych gałazek)
świeży tymianek (3 gałązki)
sól
pieprz



Przygotowanie

 Na patelni rozgrzewam ok 4 łyżki oliwy z wytłoczyn. Wrzucam drobno pokrojona cebule i chwilę podsmażam mieszając co parę chwil. Potem dodaję czosnek przeciśnięty przez praskę. Po chwili smażenia dodaję pomidory pokrojone w kawałki (wcześniej sparzone i obrane ze skóry oraz z wyciągniętymi biały częściami). Gotuję do czasu aż pomidory się rozpadną i zrobi się gęsty sos. Chwilę przed końcem gotowania dodaję posiekane świeże zioła oraz sól i pieprz. Na sam koniec wrzucam ugotowany makaron, nieco oliwy z oliwek i wszystko dokładnie mieszam. Wykładam na talerze.



Tarta z cukinia i fetą

Składniki

ciasto francuskie
jedna dość duża cukinia lub 2 małe (pokrojone w plasterki lub półplasterki)
250 g sera feta (pokrojony w kostkę)
jedna duża cebula (pokrojona w piórka)
3 ząbki czosnku (pokrojone w cienkie plasterki)
3 jajka
150 ml śmietany 30%
przyprawy:
tymianek
oregano
pieprz
sól

Przygotowanie

W formie do tarty wykładam ciasto francuskie (wcześniej je lekko rozwałkowuje), ucinam brzegi, nakłuwam w wielu miejscach widelcem i wkładam na chwilę do zamrażarki.
Pokrojoną cebulę podsmażam na rozgrzanej oliwie, po chwili dodaję czosnek, a następnie cukinię. Wszystko razem chwilę smażę. Na koniec dodaję szczyptę soli, pieprzu, tymianku i oregano.


W misce mieszam jajka ze śmietaną, doprawiam solą, pieprzem i tymiankiem.
Na ciasto francuskie kładę podsmażoną cukinię, cebulę i czosnek.


  Na to rozkładam ser feta i całość zalewam jajkami ze śmietaną.

 Piekę 50 min w piekarniku w temperaturze 190 C.



niedziela, 7 lipca 2013

Chłodnik azerski

Składniki

400 ml jogurtu naturalnego
300 ml kefiru
200 ml maślanki
pęczek koperku (posiekany)
duży ogórek lub 2 małe (pokrojone w kostkę)
listki świeżej bazylii (pokrojone w paseczki)
4 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)
sól, pieprz

Przygotowanie

Jogurt, kefir, maślankę wymieszać razem. Po kolei dodawać pozostałe składniki i w międzyczasie mieszać. Gdy wszystko już jest w naczyniu zakryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na godzinę.

sobota, 6 lipca 2013

Kiełbasa toruńska

Jest to jeden z ciekawszych przepisów na kiełbasę jakie znalazłem. Od innych kiełbas odróżnia go to iż po parzeniu kiełbasa trafia z powrotem do wędzarni celem podsuszenia i dodatkowego wędzenia.
kiełbasa toruńska
Kiełbasa toruńska po finalnym wędzeniu, gotowa do jedzenia.

 Składniki (na 1kg):
  • wieprzowina tłusta 0,8kg
  • golonka chuda 0,2kg
  • peklosól  17g
Przyprawy:
  • pieprz 2,5g
  • czosnek 2g
  • cukier 2g
osłonki - jelita wieprzowe dowolnego rozmiaru

Peklowanie:
Mięso rozdrabniam na kawałki o boku ok 3-4 cm. Do wieprzowiny tłustej dodaję 14g peklosoli, do golonki resztę. Peklowanie odbywa się w temperaturze ok 4-5 stopni przez ok dobę.

Przygotowanie:
Tłuste mięso mielę na sitku 8mm, golonkę- 2mm. Golonka następnie jest kutrowana wraz z przyprawami. Podczas kutrowania dodaję jeszcze 50g lodu i 100g wody.
Następnie łączę oba mięsa i mieszam przez ok 10-15 minut. Gotową masą napełniam ściśle jelita. Skręcam w batony o długości 30cm. Wykłuwam powietrze. Osadzam w lodówce co najmniej przez całą noc. Jeśli nie mam czasu to w temp. pokojowej przez ok 2 godziny.


Wędzenie:
kiełbasa toruńska
Kiełbasa toruńska po sparzeniu
Kiełbasę osuszam w wędzarni przez ok 1 godz w temperaturze ~30st C, obieg powietrza wymuszam wentylatorem. Wędzę gorącym dymem (ok 60 stopni) przez 90-100min.

Parzenie:
Parzę w w wodzie o temperaturze ok 80 stopni (woda zaczyna pyrkać) do osiągnięcia wewnątrz wyroby temperatury 72 stopnie. Następnie studzę kiełbasę zimną wodą przez ok 5 minut.

Podsuszanie:
Wystudzone kiełbasy wieszam ponownie w ciepłej wędzarni celem osuszenia na ok. 15 minut. Po osuszeniu ponownie wędzę - zimnym (ok 20stopni) i gęstym dymem przez 12 godzin. Po tym czasie kiełbasa toruńska powinna być pomarszczona i osiągnąć wydajność 84%.

Do jedzenia jest najlepsza po spędzeniu nocy w lodówce. Smacznego :)

Omlet babci

Składniki

2 jajka
masło do smażenia
sól
dżem, konfitura lub powidła




Przygotowanie

Jajka  ubijamy trzepaczką na pianę ok 1-2 minuty. Wylewamy na rozgrzaną patelnię, na której wcześniej rozpuszczamy masło. Smażymy tylko z jednej strony do czasu, aż piana będzie "sztywna" (nie będzie się rozlewać po omlecie). Po ściągnięciu z patelni nałożyć ulubiony dżem, powidła lub konfitury i złożyć na pół.



Uwaga: przepis jest prawie taki sam jak na omlet francuski, różni się tylko tym że jest smażony z jednej strony i dzięki temu zostaję pyszna "pianka".

czwartek, 4 lipca 2013

Zapiekanka z cukinia, ziemniakami i gorgonzola

Składniki

1 duża cukinia (starta na dużych oczkach)
5 średnich ziemniaków (startych na dużych oczkach)
2 jajka
2 łyżki mąki
2 łyżki śmietany 18%
2 łyżki  startego parmezanu
200 g sera gorgonzola
sól (niewiele, ponieważ gorgonzola jest słona)
pieprz

Przygotowanie

Starte ziemniaki wymieszać ze startą cukinia. Dodać rozmieszane jajka, mąkę, śmietanę, starty parmezan, trochę soli (około pół łyżeczki), pieprz. Wymieszać, przełożyć do żaroodpornego naczynia. Piec około 25 min w temperaturze 210 stopni ( do czasu kiedy zapiekanka z wierzchu się lekko zarumieni). Następnie porozsypywać po wierzchu pokruszoną gorgonzolę i zapiekać w tej samej temperaturze ok 15-20 minut.








Krem z mascarpone


Składniki

250 g serka mascarpone
2 żółtka
50 g cukru pudru
borówki lub inne sezonowe drobne owoce

Przygotowanie

Serek rozetrzeć łyżką w misce na krem. Dodać po kolei żółtka dalej ucierając. Później dodać cukier i wymieszać tak żeby krem był gładki. Do salaterek na dno wsypać trochę borówek. Na to nałożyć krem i posypać z wierzchu borówkami.

Pasta z łososia

Składniki

250 g serka twarogowego
100 g wędzonego łososia
2 średnie ogórki małosolne lub kiszone
posiekany koperek
pieprz
sól

Przygotowanie

Wszystko razem miksujemy np. w Thermomixie (40 s poz. 4)