wtorek, 6 sierpnia 2013

Gazpacho

Składniki

6 pomidorów
3 czerwone papryki
1 duża cebula
miąższ z jednej pszennej bułki
1 łyżka octu balsamicznego
2 łyżki oliwy z oliwek
szczypta soli
świeżo mielony pieprz
3 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)

Przygotowanie 

Wszystkie warzywa (oprócz czosnku) wkładam do Thermomixa i miksuję ok 30 s na poz 5. Dodaję miąższ z bułki, czosnek oraz przyprawy i mieszam 15 s poz 4. Podać schłodzone w lodówce.

Szybkie ciasto z borówkami


Składniki na formę 20x20 cm


130 g masła
110 g cukru
100 g maki
3 jajka
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
450 g borówek


Przygotowanie

Wszystkie produkty powinny być w temperaturze pokojowej. Wszystko oprócz owoców zmiksować. Masę przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu położyć owoce i tak przygotowane składniki wsadzić do piekarnika na 50 min nagrzanego do temperatury 190 C.










poniedziałek, 5 sierpnia 2013

Lody borówkowe

Składniki

100 ml wody
80 g cukru (ilość do borówek leśnych, do amerykańskich należy dać trochę mniej)
300 g borówek (mogą być leśne lub amerykańskie)
300 ml śmietany 30%


Przygotowanie

W wodzie rozpuścić cukier, do gorącego syropu dodać borówki. Pogotować 2-3 minuty i odstawić do wystygnięcia. Potem zmiksować i włożyć do lodówki do całkowitego ochłodzenia. Następnie włożyć do zamrażarki na ok 10 h. Wyjąć z zamrażarki i zmiksować w Thermomixie przy pomocy kopystki na poz 9. Od razu podawać lub z powrotem umieścić w pudełku i włożyć do zamrażarki.

Lody czekoladowe (bez maszyny)

Składniki
300 ml śmietany 30 %
300 ml mleka 3,2 %
80 g cukru
4 żółtka
1 łyżka ekstraktu z wanilii
1 czekolada gorzka
2/3 czekolady mlecznej



Przygotowanie

Do garnka wlać śmietanę, mleko i cukier. Podgrzewać powoli, aż rozpuści się cukier (nie gotować). Blenderem z końcówką do ubijania białek lub mikserem ubić same żółtka (do białości). Gotowe żółtka dodać do masy mlecznej. Podgrzewać do czasu aż zgęstnieje (nie wolno zagotować). Zestawić z gazu i dodać ekstrakt z wanilii oraz połamaną czekoladę. Wymieszać aż do rozpuszczenia czekolady. Przelać do pojemnika i włożyć do zamrażarki na 12 h. Nie trzeba miksować. Po wyjęciu nie są bardzo twarde. Z tych proporcji wychodzi niecały litr lodów