czwartek, 3 października 2013

Bułki mieszane na zakwasie żytnim


Składniki

150 g aktywnego zakwasu żytniego, dokarmionego wieczorem dzień wcześniej
170 g wody (mój zakwas był dosyć rzadki, jeśli jest gęstszy należy dodać więcej wody)
5 g świeżych drożdży (mój był młody więc dodałam więcej świeżych drożdży)
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka miodu
300 g mąki pszennej chlebowej typ 720
100 g mąki pszennej razowej typ 1850






Przygotowanie

W misce wymieszać zakwas, wodę i drożdże. Dodać oliwę, sól i miód i następnie  powoli wsypywać mąkę. Wyrobić gładkie ciasto. Druga miskę posmarować oliwą i tam przełożyć gotowe ciasto. Przykryć i odstawić na ok godzinę. W tym czasie ciasto zwiększy swoja objętość dwukrotnie. Na blachę położyć papier do pieczenia i włączyć piekarnik na 235 st C. Dłonie posmarować oliwą i formować bułeczki. Układać na blasze w odstępie ok 5 cm. Wstawić do piekarnika i piec ok. 20 minut - do zarumienienia. Po upieczeniu ostudzić na kratce.

Pomidorki koktajlowe w oliwie

Składniki

1 kg pomidorków koktajlowych
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru
płaska łyżeczka tymianku
płaska łyżeczka oregano
4 łyżki oliwy z oliwek
2 listki laurowe pokruszone

Przygotowanie

Pomidorki pokroić i rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.  Posypać wszystkimi przyprawami i polać oliwą. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 110 st C. Suszyć ok 6 godzin. Po wystudzeniu włożyć do słoiczków i zalać oliwą.






Sok z dyni obłędnie pomarańczowy

Składniki

2 marchewki
1 banan
2 jabłka
600 g dyni
100 g cukru brązowego
900 ml wody
szczypta cynamonu

Przygotowanie

Do Thermomixa wrzucamy pokrojoną marchewkę. Rozdrobniamy 10 s / obr. 5. Dolewamy 300 ml wody i gotujemy 8 min / Varoma / obr. 1. Dodajemy pozostałe składniki, miksujemy 1 min 30 s / obroty 10. Wlewamy resztę wody, zagotowujemy 10 min / 100 stopni / obr. 2. I gotowe.