piątek, 14 lutego 2014

Marynowana dynia

Składniki

2 kg dyni
250 ml octu 10 procent
500 g cukru
10 cm kory cynamonu
5 cm imbiru
10 goździków
2 łyżeczki soli do zalewy + do posolenia wody do wstępnego obgotowania dyni

Przygotowanie

Dynię obrać, usunąć pestki i miękkie wnętrze. Następnie  pokroić na ok. 2 cm kawałki. W garnku zagotować wodę, posolić i wrzucić kawałki dyni na ok. 3 minuty. Przelać zimną wodą na sitku i zostawić do odsączenia. Obrać imbir i pokroić na plasterki. W większym garnku zagotować 1 l wody z octem, cukrem, solą, cynamonem, goździkami oraz pokrojonym imbirem. Gotować na małym ogniu przez 5 minut. Do wrzącej zalewy włożyć pokrojoną dynię, zamieszać i jeszcze raz zagotować. Do czystych słoików włożyć dynię i zalać gorącą zalewą. Zakręcone słoiki włożyć do piernika rozgrzanego do 90 stopni na 30 min.

Duet sernik z brownie

Składniki:



Sernik
400 g twarogu półtłustego
200 g serka mascarpone
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
3 jajka
120 g drobnego cukru

Brownie
100 g masła
150 g gorzkiej czekolady min 70%
3 jajka
100 g cukru brązowego
70 g cukru białego
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
100 g orzechów włoskich (zmielonych np. w Thermomixie 6 s. obr.6)
50 g mąki pszennej

Do przełożenia:
ok 150-200 g gotowa masa krówkowa
sól

Przygotowanie:

Spód brownie:
Masło rozpuścić  i dodać czekoladę w kawałkach. Na małym ogniu mieszać do rozpuszczenia. Odstawić do wystudzenia. Do Thermomixa przelać sos czekoladowy dodać jajka wymieszać 10 s obr.3. Dodać cukier, ekstrakt z wanilii i wymieszać 20 s. obr. 3. Dodać orzechy włoskie, mąkę, wymieszać 30 s. obr.3. Formę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto. Piec w temperaturze 185ºC przez około 30 minut. Wyjąć, wystudzić.

Masa serowa:
Wszystko umieścić w Thermomixie. Mieszać 1 min obr.3. Przelać do formy o średnicy 20 cm i piec w temperaturze 160ºC przez 65 minut. Wystudzić w piekarniku.

Masę krówkową podgrzać w garnuszku i doprawić solą ok 1 łyżeczki.

Na paterze położyć spód brownie. Posmarować połową masy krówkowej. Na to położyć sernik i posmarować wierzch pozostałą masą.

Szarlotka sypana

Składniki:

250 g mąki pszennej
250 g kaszy manny
200 g cukru (najlepiej trzcinowego)
100 g masła (włożonego do zamrażarki na 15 min)

1,5 kg jabłek
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka cukru waniliowego (najlepszy jest domowy)

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewam do 190 stopni. W misce mieszam suche składniki: mąka, kasza manna, cukier, cynamon, cukier waniliowy.
Tortownicę o średnicy 24 cm wykładam papierem do pieczenia. Wsypuję 1/3 suchej masy. Ucieram jabłka na grubych oczkach. Połowę jabłek rozkładam łyżką na suchej masie. Na to wysypuję 1/2 pozostałej suchej masy. Potem wykładam resztę jabłek i na to resztę suchych składników. Na sam wierzch ścieram na tarce z grubymi oczkami schłodzone masło. Wstawiam do piernika na ok 1 h.