piątek, 9 stycznia 2015

Mąka jaglana - jak zrobić

Składniki 


2-3 szklanki kaszy jaglanej

Przygotowanie

Na początku kaszę jaglaną należy 2-3 razy wypłukać, potem sparzyć wrzątkiem, a następnie odcedzić i przełożyć na blachę wyłożoną kilkoma warstwami ręcznika papierowego i równomiernie rozprowadzić na całej powierzchni.
Po chwili, gdy woda z kaszy wsiąknie w ręcznik, należy go wyjąć, a kaszę odstawić na około 8 godzin (najlepiej na noc), aby przeschła. Następnie włożyć ją do piekarnika nagrzanego na 170 °C i piec – od czasu do czasu mieszając – do momentu, aż stanie się całkowicie sucha i zacznie pachnieć około 30 minut. Należy uważać, aby się nie spaliła. Po tym zabiegu kaszę jaglaną należy zmielić za pomocą blendera lub młynka do kawy na mąkę.
Przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiku.

przepis z ammniam.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz