czwartek, 29 stycznia 2015

Rosół wołowy

Składniki

0,5 kg wołowiny (np szponder, pręga,...)
2 marchewki
2 pietruszki
kawałek selera
por
cebula
kawałek kapusty białej
3 ząbki czosnku w łupinkach
10 ziarenek pieprzu
3 ziela angielskie
liść laurowy
pół pęczka natki pietruszki
kilka gałązek lubczyku
sól

dodatkowo można dodać:
gałązkę świeżego rozmarynu
gałązkę świeżego tymianku

Przygotowanie

Wołowinę myjemy, wrzucamy do zimnej wody i powoli gotujemy (ok 1 h). W tym czasie cebulę opalamy lub karmelizujemy w plastrach na patelni. Pozostałe warzywa obieramy, myjemy i dodajemy do mięsa (bez natki i lubczyku świeżego). Dodać przyprawy i nie solić. Zostawić na małym ogniu ok. 2 godziny. Posolić, dodać natkę i lubczyk i zostawić na małym ogniu jeszcze pół godziny do godziny. Odcedzić po ostudzeniu.

Marokańska sałatka z ryżem i tuńczykiem

Składniki

1 szklanka białego ryżu długoziarnistego
1 drobno posiekana czerwona papryka
puszka kukurydzy (odcedzić)
puszka tuńczyka w sosie własnym (odcedzić)
4 łyżki oliwy extra vergine
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu
20 czarnych oliwek pokrojonych na talarki


Przygotowanie

Ryż wypłukać pod bieżącą wodą, następnie przesmażyć na odrobinie masła, zalać 2 szklankami wody, doprowadzić do wrzenia. Następnie zmniejszyć ogień do minimum i dusić pod przykryciem do 15 min. Do czasu, aż woda zostanie wchłonięta. Ryż przełożyć do miski i poczekać aż wystygnie.
Dodać wszystkie warzywa i wymieszać. W kubku wymieszać oliwę z sokiem z cytryny, solą i pieprzem i dodać do ryżu. Wymieszać i schłodzić w lodówce około dwie godziny.

poniedziałek, 26 stycznia 2015

Purre z brokuła

Składniki

1 kg ziemniaków obranych i pokrojonych w kostkę
1 mały brokuł podzielony na mniejsze kawałki
500 ml mleka 
100 ml wody
szczypta gałki muszkatołowej
sól
pieprz

Przygotowanie

Brokuł wrzucamy do gorącej posolonej wody i gotujemy około 6 minut, bez przykrycia. Ziemniaki przekładamy do garnka i zalewamy mlekiem i wodą. Gotujemy ziemniaki pod przykryciem do miękkości. Ugotowane brokuły wyciągnąć łyżką cedzakową i hartować w zimnej wodzie. Ziemniaki odcedzić i dodać do brokułów. Zmiksować na gładką masę.
Przelać do garnka i gotować na wolnym ogniu przez chwilę. Do purée dodać gałkę muszkatołowej, sól i pieprz. Wymieszać.

Pieczony mostek jagnięcy

Składniki

1 kg mostku jagnięcego pokrojonego w kawałki
2 ząbki czosnku rozgniecione
1 łyżeczka słodkiej papryki
2 łyżeczki rozmarynu
1 łyżeczka kolendry
1 łyżka pokrojonego lubczyku
1/2 łyżeczki mielonej kozieradki
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu
2 łyżki oliwy

Przygotowanie

Przygotować marynatę z powyższych składników. Natrzeć nią mostek. Przełożyć do zamykanego pojemnika i odstawić do lodówki na ok 24 godziny. Piec w brytfannie zamykanej lubb w naczyniu żaroodpornym w temperaturze około 140-150 stopni przez 3,5 h. Pół godziny przed końcem otworzyć naczynie i pozwolić potrawie przypiec się z góry.








Smażona pierś z kaczki

Składniki

piersi kaczki (dowolna ilość)
sól
świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie

Piersi umyć, wytrzeć papierowym ręcznikiem. Naciąć skórę w kilku miejscach, na krzyz.
Rozgrzać patelnię i na suchej ułożyć piersi skórą do dołu. Smażyć ok. 8 minut, aż skórka zacznie się rumienić, następnie przewrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze przez ok. 5 minut. Polewać kaczkę  tłuszczem, który powstał.
Usmażone piersi zawinąć w folię aluminiową i odstaw na ok. 10 minut.
Następnie ponownie wrzucić na patelnię układając skórą do dołu, na ok. 1 minutę aż skórka będzie chrupiąca.
Posypać piersi solą, pieprzem, a następnie pokroić w plastry.

Purée z zielonego groszku

Składniki

ok 500 g mrożonego zielonego groszku
2 szalotki pokrojone w drobną kosteczkę
3 łyżki śmietany 16% lub 18%
4 liście sałaty masłowej, pokrojona w paseczki
szczypta gałki muszkatołowej
2 łyżki oliwy z oliwek
100 ml bulionu

Przygotowanie

W garnku rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy szalotkę, mieszamy. Dodajemy sałatę oraz mrożony groszek i ponownie mieszamy. Dodajemy bulion. Mieszamy całość i gotujemy bez przykrycia ok 5 minut. Miksujemy blenderem, dodajemy śmietanę, gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Miksujemy całość.

piątek, 23 stycznia 2015

Pasta z brokułów i awokado

Składniki

100 g ugotowanych brokułów
1/2 awokado
1 ząbek czosnku
sok z cytryny
szczypta gałki muszkatołowej
sól
pieprz

Przygotowanie

Wszystkie składniki zmiksować na gładką pastę (blenderem).
Dobrze smakują grzanki posmarowane tą pastą

Napój z mięty i cynamonu

Składniki

świeża mięta
1- 2 laski cynamonu
1 l wody

Przygotowanie

Do dzbanka włożyć kilka listków mięty, laski cynamonu i zalać wrzątkiem. Przykryć na ok. 10-15 minut. Pić wystudzone i ewentualnie dosłodzić do smaku.

wtorek, 20 stycznia 2015

Smoothie szpinakowe

Składniki

100-120 g szpinaku
1 banan
15 g korzenia imbiru (ok.2 cm)
500 ml tłoczonego soku jabłkowego

Przygotowanie

Szpinak z bananem i imbirem zmiksować w Thermomixie  czas 20 s. obr. 5. Zgarnąć ze ścianek naczynia. Dodać sok jabłkowy i miksować ok 1 min obr. 5. Gotowe!

sobota, 17 stycznia 2015

Warkocz cynamonowo - marcepanowy

Składniki


Ciasto
300 g mąki pszennej
150 ml mleka 3,2%
22 g drożdży
30 g cukru
40 g roztopionego masła
2 żółtka
15 g domowego cukru waniliowego
szczypta soli

Masa
200 g gotowego marcepanu
100 g zmielonych migdałów ze skórką
50 g cukru pudru
2 białka
1 łyżeczka cynamonu
20 ml rumu
 
do dekoracji

płatki migdałów
2 łyżki miodu

Przygotowanie

Ciasto drożdżowe

Drożdże utrzeć z cukrem. Dodać lekko podgrzane mleko (około 40°C), wymieszać. Całość przelać do mąki i wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na 15-20 minut.
Gdy urośnie przełożyć np. do Thermomixa. Dodać żółtka, roztopione masło i sól. Wyrabiać czas 2 min obr. Interwał, przełożyć do innego naczynia i odstawić musi podwoić swoją objętość).

Masa cynamonowo - marcepanowa

Marcepan utrzeć z białkami, stopniowo dodając zmielone migdały i cukier puder. Na koniec dodać cynamon i rum.

Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść i rozwałkować na kształt prostokąta o grubości 3-4 mm. Na rozwałkowane ciasto wyłożyć masę  i równo rozsmarować.

Zwinąć, zaczynając od dłuższego boku. Zwinięte ciasto delikatnie rozpłaszczyć i podzielić wzdłuż na trzy równe części.

Zapleść warkocz i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować białkiem i posypać płatkami migdałów. Odstawić na około 20-25 minut i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C na około 40-50 minut.

Dekoracja

Po wyjęciu z piekarnika ciasto posmarować cienką warstwą rozpuszczonego miodu i odstawić do wystygnięcia.

Chrust w wersji "lanej"

Składniki


3 jajka (osobno białka i żółtka)
35 g domowego cukru wanilinowego
150 ml mleka
220 g mąki pszennej tortowej
20 ml whisky lub wódki
500 ml oleju do smażenia
2 łyżki cukru pudru do posypania
szczypta soli


Przygotowanie

Żółtka utrzeć z cukrem wanilinowym. Dodać mąkę, mleko oraz whisky (cały czas ucierając). Na koniec dodać białka ubite na sztywno ze szczyptą soli. Olej rozgrzewamy w garnku.
Ciasto przekładamy do worka foliowego i odcinamy malutki rożek. Wyciskamy na rozgrzany olej. Smażymy na złoty kolor. Wyjmujemy na ręcznik papierowy. Na końcu posypujemy cukrem pudrem.

piątek, 16 stycznia 2015

Domowe frytki z piekarnika


Składniki

1 kg ziemniaków o dużej zawartości skrobi np typ B-BC (przykładowe odmiany Jelly, Augusta)
2 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
kilka ząbków czosnku 
1 łyżka cukru
sól

Przygotowanie

Ziemniaki po obraniu pokroić w paski. Wrzucić do miski z zimną wodą i cukrem. Zostawić na 1/2 h.
Wylać wodę i osuszyć na ręczniku papierowym.
Wyłożyć na blachę z papierem do pieczenia, a następnie spryskać lub pokropić olejem i posypać papryką. Pomiędzy powkładać ząbki czosnku, lekko posolić.


Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 220 - 230 stopni na ok. 20 minut po czym dokładnie przemieszać i piec jeszcze następne około 30 minut.
















czwartek, 15 stycznia 2015

Racuszki z jabłkami babci

Składniki

1 jajko (osobno żółtko i białko)
200 g mąki pszennej

2-3 jabłka (starte na dużych oczkach)
250 ml mleka
szczypta soli

Przygotowanie

Mąkę wymieszać z mlekiem i żółtkiem. Dodać utarte jabłka. Wymieszać. Dodać ubite białko i delikatnie połączyć. Smażyć na rozgrzanej patelni. Podawać posypane cukrem pudrem.

Z tych składników wychodzi około 20 sztuk.


Koktajl z pietruszki i awokado

Składniki


pęczek pietruszki
1 dojrzałe awokado
250 ml świeżo wyciśniętego soku z jabłek lub tłoczonego
100 ml wody źródlanej lub mineralnej niegazowanej
sok z 1/2 cytryny
miód lub syrop z agawy do smaku (niekoniecznie)

Przygotowanie

Pietruszkę zmiksować w blenderze lub Thermomixie (czas 5 s obr. 5). Ściągnąć pietruszkę ze ścianek naczynia. Dodać pozostałe składniki. Zmiksować na jednolity koktajl (w Thermomixie czas ok 1 min obr. 4-5). Wypić od razu po przygotowaniu.

środa, 14 stycznia 2015

Wigilijny kompot z suszonych owoców

Składniki

ok. 1/2 kg wędzonych suszonych owoców (gruszek, śliwek, jabłek)
kilka goździków (ok. 5)
1 cytryna ekologiczna 
3 łyżki miodu
1 laska cynamonu
3 litry wody

Przygotowanie

Goździki wrzucić do garnka z 3 litrami zimnej wody. Dodać łyżkę miodu, wędzone gruszki, wędzone śliwki, suszone jabłka i laskę cynamonu. Zagotować od czasu do czasu mieszając. Dokładnie myjemy cytrynę. Za pomocą obieraczki do warzyw ścinamy duże kawałki skórki z cytryny. Wrzucamy skórki do garnka. Gotujemy chwilę po czym dodajemy ok 2 łyżek miodu (lub wg uznania). Mieszamy. Kompot studzimy.

Najlepiej zrobić go dzień wcześniej.

Farsz do naleśników

Składniki

300 g twarogu
50 ml śmietanki 30%
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki domowego cukru waniliowego

Przygotowanie

Wszystko razem zblenderować. Przekładać farszem naleśniki i składać. Można podpiec na patelni na maśle.

wtorek, 13 stycznia 2015

Zupa szpinakowa

Składniki

ok 500 ml  bulionu warzywnego (z warzywami)
200 g świeżego lub mrożonego szpinaku 
4 ząbki czosnku
łyżka oliwy
250 g serka ricotta
sól morska
pieprz czarny

Przygotowanie

Rozgrzać oliwę na patelni. Wrzucić pokrojony w plasterki czosnek. Podsmarzyć przez chwilę po czym dodać szpinak.Wlać trochę bulionu i dusić przez chwilę.
Dodać do bulionu i pogotować wszystko przez kilka minut. Po czym dodać ricottę i zmiksować całość.
Doprawić solą morską i świeżo mielonym pieprzem.
Krem szpinakowy podaję z kawałkami serka ricotta lub z grzankami.

Cytryny z miodem i rumem

Składniki

1 kg cytryn ekologicznych
200 g miodu
50 ml rumu

Przygotowanie

Cytryny myjemy, kroimy w cienkie plasterki i układamy w słoikach bez końcówek. Rum mieszamy z miodem i zalewamy cytryny.
Zakręcamy słoiki i czekamy ok 3 dni, aż całość się „przegryzie”.

śtosujemy jako dodatek do herbaty.

Smoothie z kiwi

Składniki

8 obranych kiwi
1 pomarańcza (filetowana)
sok z 1 limonki
2 łyżki miodu
1/2 pęczka świeżej mięty

Przygotowanie
 
Wrzucamy wszystko oprócz miodu do blendera lub Thermomixa i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodajemy miód do smaku.

Przelewamy do szklanek, dekorujemy plasterkiem kiwi lub listkiem mięty.

sobota, 10 stycznia 2015

Domowe chrupiące muesli

Składniki

120 g płatków owsianych zwykłych
120 g płatków owsianych błyskawicznych
50 g słonecznika
50 g suszonej żurawiny
2 łyżki miodu
4 łyżki oleju słonecznikowego
150 ml  tłoczonego soku jabłkowego
2 łyżki cukru trzcinowego

Przygotowanie

Wszystko razem wymieszać i wsypać do formy np 20x30. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 st C.
Piec ok 1 h. Co jakiś czas przemieszać składniki.

piątek, 9 stycznia 2015

Nutella

Składniki

150 g orzechów laskowych
50 g cukru trzcinowego
20 g kakao
100 ml mleka

Przygotowanie

Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Orzechy ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec 13 minut. Wyjąc i ułożyć na czystej kuchennej ściereczce, zawinąć i pocierać aż zejdzie ciemna skórka.
W Thermomixie zmielić cukier na puder obr. 10 czas 10 sekund. Zebrać ze ścianek cukier i wrzucić orzechy. Miksować 35 s obr. 10. Zebrać ze ścianek i dodać pozostałe składniki. Miksować 40 s obr. 4
Przełożyć do słoiczka i przechowywać w lodówce.

Kleik z kaszy jaglanej

Składniki

2 łyżki kaszy jaglanej
1 szkl. dobrej jakości wody (źródlanej lub przefiltrowanej),
troszkę mleka matki lub mleczka migdałowego lub wody.

Przygotowanie

Kaszę jaglaną starannie wypłukać pod bieżącą wodą i sparzyć wrzątkiem. Następnie zalać wodą, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez około 15 – 20 minut (do momentu, aż kasza będzie miękka, a poziom wody zrówna się z kaszą). Odstawić z ognia i poczekać jeszcze około 10 minut. Po tym czasie kaszę przetrzeć przez gęste sito lub zmiksować blenderem na gładką masę. Aby rozrzedzić konsystencję kleiku dodać kilka łyżek wcześniej przygotowanego mleka migdałowego, mleka matki lub wody. Podawać ciepłe łyżeczką.

przepis z ammniam.pl

Mąka jaglana - jak zrobić

Składniki 


2-3 szklanki kaszy jaglanej

Przygotowanie

Na początku kaszę jaglaną należy 2-3 razy wypłukać, potem sparzyć wrzątkiem, a następnie odcedzić i przełożyć na blachę wyłożoną kilkoma warstwami ręcznika papierowego i równomiernie rozprowadzić na całej powierzchni.
Po chwili, gdy woda z kaszy wsiąknie w ręcznik, należy go wyjąć, a kaszę odstawić na około 8 godzin (najlepiej na noc), aby przeschła. Następnie włożyć ją do piekarnika nagrzanego na 170 °C i piec – od czasu do czasu mieszając – do momentu, aż stanie się całkowicie sucha i zacznie pachnieć około 30 minut. Należy uważać, aby się nie spaliła. Po tym zabiegu kaszę jaglaną należy zmielić za pomocą blendera lub młynka do kawy na mąkę.
Przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiku.

przepis z ammniam.pl

czwartek, 1 stycznia 2015

Chałka domowa

Składniki na 3 sztuki

15 g świeżych drożdży
200 ml ciepłej wody
45 g cukru
0,5 łyżki soli
450 g + 80 g mąki
3 jajka, lekko roztrzepane
100 g masła roztopionego w garnuszku i ostudzonego
Do posmarowania: 1 jajko + 1 łyżeczka wody

Przygotowanie

Drożdże umieścić w misce, zalać ciepłą wodą i wymieszać. Kiedy się rozpuszczą, dodać 850 g mąki, cukier, sól. Cały czas mieszając dodawać następnie jajka i masło. Dobrze wyrobić ciasto i powoli dodawać kolejne 80 g mąki - czasem należy jej dać mniej, innym razem więcej. Wszystko zależy od tego, jakiej konsystencji jest ciasto - powinno być dosyć luźne i elastyczne, ale niezbyt klejące. Nie może też być zbite.

Kiedy ciasto zacznie odstawać od ścianek miski, wyjąć je na blat i wyrabiać kolejne 5-10 minut. Uformować kulę, lekko spryskać ją olejem i włożyć do miski na 2 godziny. W tym czasie należy ciasto 2 razy odgazować wbijając w nie pięść.

Po wyrośnięciu ciasto podzielić na 3 części.

Każdą część podzielić na 3 części. Z części uformować wałki i zapleść z nich chałki.

Chałki przełożyć do foremek wysmarowanych oliwą. Przykryć folią i odstawić do wyrośnięcia na 30-40 minut.
Kiedy wyrosną, posmarować jajkiem wymieszanym z wodą. Można posypać makiem lub sezamem.

Piekarnik nagrzać do 190 st C.
Wstawić chałki i piec ok. 30 minut.

przepis pochodzi z książki "Whiteplate. Słodkie"

Kotleciki jaglane z jajkami


Składniki
 
8 jajek ugotowanych na twardo
1 surowe jajko
1/2 szklanki kaszy jaglanej (około 100 g)
pęczek natki pietruszki drobno posiekanej
2 łyżki prażonych pestek słonecznika
2 łyżki miękkiego masła
sól
pieprz

bułka tarta
olej

Przygotowanie

Kaszę przelać na sitku zimną wodą, następnie wrzątkiem. Do garnka wlać ok 300 ml wody, doprowadzić do wrzenia, wsypać kaszę i gotować na dużym ogniu ok. 10 minut, co jakiś czas mieszając. Wyłączyć ogień, posolić, wymieszać, przykryć i pozostawić na 10 minut. Jajka posiekać lub rozdrobnić w malakserze.
Do miski przełożyć jajka, 1 łyżkę masła, przestudzoną kaszę, surowe jajko, prażony słonecznik oraz natkę pietruszki. Doprawić sporą ilością soli i pieprzu.
Po wymieszaniu uformować kotleciki. Panierować w tartej bułce i smażyć na oleju z 1 łyżką masła po około 2-3 minuty z każdej strony, aż się zezłocą.
Przełożyć na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem.