piątek, 27 marca 2015

Marchewki pomarańczowe

Składniki

2 średnie marchewki
łyżeczka masła
szczypta brązowego cukru
2-3 łyżki soku z pomarańczy
sól
pieprz
pieprz syczuański
Przygotowanie



Marchewki obrać i pokroić na ukośne grube plasterki. Zblanszować w osolonym wrzątku, aż będą pół miękkie. Na patelni roztopić masło, dodać marchewki, sok z pomarańczy i szczyptę brązowego cukru, doprawić solą, pieprzem i pieprzem syczuańskim i na małym ogniu dusić do miękkości, bez przykrycia, by sos odparował.

Piersi kaczki w sosie miodowym



Składniki

2 piersi kaczki 
2 łyżki miodu
2-3 łyżki wody
1 łyżeczka pieprzu syczuańskiego
1/2 szklanki czerwonego wina
4 łyżki octu z czerwonego wina
1 bagietka



Sposób przygotowania


Skórę kaczki ponacinać na skos w romby. Oprószyć solą, pieprzem i pieprzem syczuańskim. 

Miód wlać do rondelka, lekko skarmelizować, dodać powoli wino i zredukować do 1/3.
W tym czasie kaczkę na suchej patelni smażyć od strony skóry przez ok. 6-8 minut, aż skóra będzie ładnie chrupka i brązowa, a tłuszcz wysmażony. Przełożyć na drugą stronę i smażyć tylko 1 minutę.
Zdjąć piersi z patelni i odłożyć na 5 minut. Pokroić w grube plastry (3-4 cm). Z patelni zlać większość tłuszczu, zostawiając ok. łyżkę. Wlać ocet i wodę, wlać wino z miodem, doprawić solą, pieprzem i pieprzem syczuańskim do smaku. Mięso włożyć do sosu i poddusić od 5 do 12 minut, w zależności od stopnia krwistości jaki lubimy.

Można podawać np. z zieloną sałatą, marchewkami i bagietką.