wtorek, 3 listopada 2015

Krem z dyni hokkaido

Składniki 

 

30-50 gramów cebuli
2 ząbki czosnku
15 gramów oleju
800 gramów miąższu dyni Hokkaido, (nie trzeba jej obierać)
800 gramów bulionu
1 łyżeczek przyprawy uniwersalnej, zrobionej w TM
2 szczypty pieprzu białego, mielonego
2 łyżeczki cukru/miodu
5 łyżek śmietany 12% lub 18%
1-2 opakowania sera mozarella
2 łyżki natki pietruszki posiekane
5 łyżek grzanek
2 kawałki imbiru świeżego, (około 2cm/2cm)
2 łyżki słonecznika/pestek dyni

Przygotowanie

1.Cebulę i czosnek wkładamy do naczynia i rozdrabniamy 5s/obr 5
2. Dodać oliwę i dusić 2min30s/Varoma/obr2
3. Dodać dynię, rozdrobnić 8s/obr 4-6 (dyni hokkaido nie trzeba obierać!)
4.Dodać wodę, bulion, przyprawy, imbir
5. Gotować 17min/100stopni/obr 2
6.Doprawić do smaku
7.Zmiksować 30s/obroty 1-8 (stopniowo zwiększając)
8.Do talerzy wkroić po 4-5 plasterków mozarelli
9.Wlać zupę
10. Wlać 1 łyżkę śmietany na talerz, posypać natką i kolendrą, grzankami i słonecznikiem