niedziela, 25 września 2016

ZUPA WARZYWNA Z CUKINIĄ I KUKURYDZĄ

Składniki:
 
1 cukinia pokrojona w kostkę
1 marchewka starta na tarce o grubych oczkach
1 cebula pokrojona w kostkę
1 ząbek czosnku drobno posiekany
4 ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę
3 łyżki ziarenek kukurydzy
szczypta soli
szczypta pieprzu
2 łyżki szczypiorku drobno posiekanego
2 litry wywaru z jarzyn
1 łyżka masła

Przygotowanie:
 
W garnku podsmaż cebulę i czosnek. Dodaj marchewkę, kukurydzę, ziemniaki i cukinię i dokładnie wymieszaj z przyprawami. Zalej wywarem i gotuj 15 minut. Pod koniec gotowania dodaj pomidora obranego ze skóry i pokrojonego w łódeczki. Dopraw do smaku i udekoruj szczypiorkiem.

przepis Darii Ładochy