piątek, 14 lutego 2014

Szarlotka sypana

Składniki:

250 g mąki pszennej
250 g kaszy manny
200 g cukru (najlepiej trzcinowego)
100 g masła (włożonego do zamrażarki na 15 min)

1,5 kg jabłek
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka cukru waniliowego (najlepszy jest domowy)

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewam do 190 stopni. W misce mieszam suche składniki: mąka, kasza manna, cukier, cynamon, cukier waniliowy.
Tortownicę o średnicy 24 cm wykładam papierem do pieczenia. Wsypuję 1/3 suchej masy. Ucieram jabłka na grubych oczkach. Połowę jabłek rozkładam łyżką na suchej masie. Na to wysypuję 1/2 pozostałej suchej masy. Potem wykładam resztę jabłek i na to resztę suchych składników. Na sam wierzch ścieram na tarce z grubymi oczkami schłodzone masło. Wstawiam do piernika na ok 1 h.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz