wtorek, 16 października 2012

Łosoś wędzony na ciepło


składniki:
  • łosoś surowy - filetowany
zalewa peklująca:
  • woda - 1 litr
  • sól - 60g
  • cukier - 12g

pekolwanie:
przygotować zalewę. Ilość zalewy dopasować do ilości łososia.
Pozostawić łososia w zalewie ok. 1,5godz. Dłużej nie zaszkodzi.

Po wyjęciu z zalewy filety odsączyć, wytrzeć papierowym ręcznikiem.

Osuszanie i wędzenie:
Łososia kładziemy na ruszt skórą do dołu. Ruszt dobrze jest przesmarować tłuszczem, np. olejem żeby ryba nie przykleiła się do rusztu. Wkładamy wszystko do rozgrzanej wędzarni. Osuszanie w wędzarni przez ok 1,5 godz w temperaturze do 30 st C.
Następnie zwiększamy temperaturę do ok 40-50 st. C - wędzimy rzadkim dymem przez kolejne 1,5 godz. Ostatni etap to wędzenie gęstym dymem w temperaturze ok60st przez 1,5 godz.

Rezultat na zdjęciu :)

2 komentarze:

  1. Wyglada dobrze. Jestem ciekawy czy losos zabardzo nie wyschnal. Lubie takiego lososia, ktory delikatnie sie rozplywa na podniebieniu.
    Mysle, ze brazowy cukier by bardziej spasowal.

    OdpowiedzUsuń
  2. Smakuje równie dobrze jak wygląda i wbrew pozorom nie wysycha - jest idealny :)

    OdpowiedzUsuń