poniedziałek, 15 października 2012

Marynowany schab z mozzarellą i grillowaną cukinią:

Co kupić:

- schab: 6 plastrów
- czosnek: 2 ząbki
- tymianek: 1 garść
- mozzarella: 125 g
- pomidory, sparzone, zahartowane i obrane ze skórek, pokrojone w plastry : 850 g
- cukinia: 240 g
- olej rzepakowy: 80 ml
- suszone pomidory: 120 g
- kasza jęczmienna: 200 g
- cytryna: 1 szt.
- sól: 1 szczypta
- pieprz: 1 szczypta


Jak zrobić:


Dla 4 osób
Czas przygotowania: 35 minut 
* Przygotuj patelnię grillową.
* Przygotuj folię spożywczą


Marynata do schabu: mieszamy drobno posiekaną garść świeżego tymianku i drobno posiekane 2 ząbki czosnku. Dodajemy olej rzepakowy (ok. 3 łyżek – ok. 45 ml). Dokładnie mieszamy. Odstawiamy.
Cukinię kroimy w plastry o szerokości 1 cm (po skosie), doprawiamy odrobiną pieprzu i małą ilością (ok. 1 łyżka) marynaty do mięsa. Mieszamy dokładnie i odstawiamy na 5-10 minut.
Każdy kawałek schabu rozkładamy na folii spożywczej, przykrywamy drugim kawałkiem folii i rozbijamy na cienkie plastry. Odkrywamy folię, nacieramy z obu stron schab marynatą i ponownie zawijamy w folię spożywczą (każdy plaster osobno), a następnie wkładamy tak przygotowane mięso na kilkanaście minut do lodówki. 
6 pomidorów suszonych i ser mozzarella kroimy w cienkie paski i odstawiamy na bok.  Na patelni grillowej smażymy cukinię z obu stron, aż skórka stanie się intensywnie zielona, solimy pod koniec smażenia.
Sparzone, zahartowane, obrane pomidory kroimy w plastry szerokości 1 cm.
Plastry pomidora i cukinii układamy na przemian na talerzu, polewając małą ilością sosu z suszonych pomidorów.
Mięso obsmażamy z obu stron krótko na patelni grillowej, aż się zarumieni, solimy, nakładamy pokrojone w paski suszone pomidory i mozzarellę, lekko zawijamy w rulonik i trzymamy jeszcze trochę na patelni, aż ser się rozpuści. Nakładamy ugotowaną kaszę jęczmienną wraz z mięsem na talerz. Polewamy sosem. Dodajemy odrobinę tymianku do dekoracji. 
Sos: pozostałe suszone pomidory miksujemy wraz z zalewą. Dodajemy niewielką ilość skórki i soku sparzonej cytryny i dokładamy do pomidorów razem ze świeżo zmielonym pieprzem i solą. Dolewamy trochę oleju rzepakowego (ok. 2 łyżki – ok. 30 ml), wrzucamy kilka gałązek tymianku i dalej miksujemy na gładką masę.

Przepis pochodzi ze strony: www.kuchnialidla.pl autor: Karol Okrasa

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz