wtorek, 16 października 2012

Zupa pomidorowa

Składniki
oliwa
1 cebula
szczypta pieprzu
ok. 3/4 l wody
mały przecier pomidorowy
trochę świeżego tymianku
ćwiartka selera
4 łyżki kaszy jaglanej
ziemniaki
1 mała marchewka
1 mała pietruszka
pół pora
3 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
sól do smaku
natka pietruszki

Przygotowanie

Rozgrzej garnek, wlej oliwę,  po chwili wrzuć pokrojoną w kostkę cebulę, gdy będzie szklista (wraca do przemiany Ziemi), dodaj szczyptę pieprzu, następnie wlej ciepłą wodę,  a po chwili przecier pomidorowy. Potem w kolejności: tymianek,  wypłukaną kaszę jaglaną, ziemniaki i marchewkę pokrojone w kostkę, całą pietruszkę i seler, por, liście laurowe, ziele angielskie i  na końcu sól  w tym momencie można dodać ciepłej wody, jeśli jest za mało). Gotuj, aż kasza się rozpadnie. Po ugotowaniu wyjmij pietruszkę, por i seler (wg uznania można zostawić) Na talerzu posypać zupę natką pietruszki i słonecznikiem.

Przepis ze strony www.zdrowyprzedszkolak.org autor: Dominika Adamczyk

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz