wtorek, 16 października 2012

Chutney z jabłek

Składniki

3 ząbki czosnku
10 g imbiru, pokrojonego w cienkie plastry
80 g cebuli, przekrojonej na połówki
20 g wody
200 g cukru trzcinowego Muscovado
50 g cukru białego
1 łyżka pieprzu, mielonego
700 g jabłek obranych, wydrążonych, pokrojonych na kawałki
120 g octu
1 łyżeczka soli
0,5 łyżeczki kurkumy
100 g rodzynek


Przygotowanie 

1. Do naczynia miksującego włożyć czosnek, imbir i cebulę, rozdrobnić 3 s/obr. 8, przełożyć do innego naczynia.
2. Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać cukier trzcinowy, gotować 5 min/100°C/obr. 1.
3. Dodać pieprz, rozdrobnioną cebulę, czosnek i imbir, jabłka, ocet, sól, kurkumę i rodzynki, gotować 45 min/100°C/obr. 1. Zamiast miarki na
pokrywę naczynia miksującego postawić koszyczek.
4. Zdjąć koszyczek, założyć miarkę, wymieszać 10 s/obr. 4. Przelać do
2 słoików typu twist sparzonych wrzątkiem i natychmiast zakręcić. Obrócić słoiki do góry dnem, zostawić na 10 minut.

Wskazówki
Podawać jako dip z pieczywem lub serem bądź jako dodatek do grillowanego lub smażonego mięsa albo ryby.
Po otwarciu słoik przechowywać w lodówce.

Opcja 2
Chutney można przygotować także z innych owoców, np. mango, gruszek, śliwek, moreli lub papai.

przepis pochodzi z książki podstawowej Thermomixa


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz