piątek, 1 marca 2013

Bułki z pieczarkami


Składniki na ciasto:
140 g wody
50 g śmietany, gęstego jogurtu lub twarogu
280 g mąki pszennej 550
130 g mąki pszennej 1850 typu graham
15 g świeżych drożdży
2 łyżeczki cukru
2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju roślinnego
1 łyżeczka soli

1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka

Składniki na farsz:
30 dag pieczarek
1 cebula
3 łyżki oleju, oliwy lub masła
sól i pieprz do smaku
szczypta gałki muszkatołowej
łyżeczka tymianku suszonego

Przygotowanie:

Farsz:
Cebulę pokroić w drobną kostkę. Pieczarki pokroić na półplasterki. Na patelni rozgrzać olej, wsypać cebulę i zeszklić ją na małym ogniu - zajmie to ok. 10 minut. Dodać pieczarki. Dusić je kolejne 15-20 minut. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i gałką, dodać tymianek.
Ostudzić.

Ciasto:
Do miski wrzucić drożdże i zasypać cukrem, odstawić do rozpuszczenia. Potem dodać letnią wodę wymieszaną ze śmietaną lub jogurtem. Dodać sól oraz stopniowo ok 1/3 mąki. Resztę mąki wrzucić do Thermomia a na to resztę mieszanki drożdżowej. Zagnieść ciasto (w Thermomixie 2 min poz. ). Przełożyć do miski wysmarowanej oliwą, przykryć  ściereczką i zostawić na godzinę do wyrośnięcia.
Ręce posmarować oliwą. Podzielić ciasto na 6 części, uformować kulki i zostawić na 15 min przykrywając ściereczką. Z każdej kulki uformowałać placuszek, który wypełniać nadzieniem z pieczarek. Bułeczki układać w blaszce (ok. 25 cm średnicy) wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując między nimi niewielkie odstępy. Zostawić do ponownego wyrośnięcia na ok 45 minut.
Piekarnik nagrzać do 205 st C.
Każdą bułeczkę posmarowałać roztrzepanym jajem wymieszanym z mlekiem, wstawić do piekarnika i piec ok. 30-40 minut.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz