środa, 6 marca 2013

Czerwony barszczyk

Składniki:

kawałek cielęciny (najlepiej bruścik - mostek) ok 30 dkg
5-6 średnie buraki
1 cebula
2-3 ząbki czosnku
1 marchewka
1 pietruszka
1/2 małego selera
2 liście laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
trochę majeranku
sok z cytryny
sól
pieprz
kilka ugotowanych ziemniaków
ugotowana biała, drobna fasolka
natka pietruszki

Przygotowanie:

Mięso wkładamy do zimnej wody i gotujemy na małym ogniu ok pół godziny. Dodajemy
do garnka całe warzywa: cebulę, czosnek, marchewkę, pietruszkę, seler. Dolewamy wody jeśli brakuje. Dodajemy ziele angielskie i liście laurowe.  Chwilę gotujemy. Do gotujących się warzyw dodajemy obrane, pokrojone na kawałki buraki. Jeśli trzeba, dolewamy jeszcze trochę wody. Gotujemy wszystko na małym ogniu pod przykryciem aż buraki będą miękkie. Teraz wyjmujemy z barszczu niepokrojone warzywa. Doprawiamy zupę sokiem z cytryny, solą, pieprzem i majerankiem – do smaku, według uznania.

Barszczyk podajemy z fasolką lub ziemniakami, posypany natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz