piątek, 1 marca 2013

Zupa marchewkowa z ziołami

Zupa jest dobra przy przeziębieniu, osłabieniu odporności, problemach żołądkowych, rozwolnieniu oraz po przemarznięciu. Jest niezwykle odżywcza.


Składniki:

2 cebule
6 marchewek
zioła: kolendra, świeży imbir, kozieradka, kardamon
sól

Do rozgrzanego garnka wlać 2 łyżki gorącej wody oraz 2 łyżki oliwy z oliwek, następnie dodać 2 pokrojone cebule i lekko poddusić. Dodać 6 pokrojonych marchewek, dusić parę minut, mieszając od czasu do czasu. Dodać szczyptę kminku, świeży imbir starty na tarce (1/2 łyżeczki), szczyptę kolendry, nieco kozieradki lub kardamonu oraz sól do smaku (ok. 1 łyżeczki). Dolać zimną wodę (ok. 2 cm ponad powierzchnię marchewki, czyli jakieś 2 litry) lub bulion warzywny.
Gotować do miękkości (ok. 30 minut, pod przykryciem), zmiksować. Można dodać trochę soku z cytryny, bazylii, odrobinę kurkumy oraz łyżkę masła lub oliwy, ewentualnie zwiększyć ilość ziół. Podawać posypaną natką i podprażonymi pestkami słonecznika i dyni.

Podawać z prażonymi pestkami dyni lub słonecznika.

Przepis na podstawie www.zdrowyprzedszkolak.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz