wtorek, 16 października 2012

Grzane wino

Składniki

100 g cukru
200 g wody
20 g soku z cytryny
0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
12-15 goździków
750 g czerwonego wina, wytrawnego

Przygotowanie

1. Do naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki z wyjątkiem wina, zagotować 5 min/100°C/obr. 1.
2. Dodać czerwone wino, podgrzać 7 min/80°C/obr. 1. Przecedzić przez koszyczek, podawać gorące

Wskazówki
Szybkie, proste i niedrogie. Świetny napój na chłodne dni. Można dodać więcej lub mniej cukru i przypraw korzennych, w zależności od upodobań

Opcja 2
W punkcie 1 można dodać również skórkę obraną z jednej sparzonej cytryny.

Przepis z książki Thermomixa

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz