wtorek, 8 lipca 2014

Ptysie z nadzieniem śmietanowym lub budyniowym

Składniki na ptysie

250 g wody
80 g masła
1 szczypta soli
280 g mąki pszennej
4 jajka



Składniki na nadzienie I

300 g serka mascarpone
20 g cukru waniliowego
2 łyżki cukru pudru
200 ml śmietany kremówki

Składniki na nadzienie II

300 g mleka
1 jajko
1 żółtko
20 g cukru wanilinowego
80 g mąki pszennej
50 g masła
50 g cukru

Przygotowanie

Ciasto

Do Thermomixa wlewamy wodę, dodajemy masło i sól - gotujemy 3 minuty /100 st/ obr 1. Następnie
dodajemy mąkę i mieszamy 20 s/obr 4 , odstawić na ok. 15 minut do wystudzenia. Przez otwór wrzucamy jajka , mieszamy 1 minutę /obroty 4. Nakładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przy pomocy dwóch łyżek. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 200 stopni ok 20-25 minut.

Nadzienie I

Śmietanę ubijamy przy pomocy motylka 2 minuty/obr 3, następnie przez otwór w pokrywie dodajemy rozmieszany serek z cukrem pudrem i cukrem waniliowym  1 minuta /Wsteczne/ obr 3

Nadzienie II

Do naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki na krem, wymieszać 10 s/obr. 6, założyć motylek, gotować 15 min/90ºC/obr. 2.

Ptysie przełożyć wybranym kremem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz