wtorek, 8 lipca 2014

Curry z papryką, groszkiem cukrowym i ziemniakami

Składniki:

• 500 g małych ziemniaków
1 papryka czerwona
• 250 g cukrowego groszku
• 1 łyżka oleju roślinnego
• 2 cm kawałek imbiru
• 2 duże ząbki czosnku
• 3 małe szalotki (lub 1 cebula)
• 1 łyżeczka curry
• 1 łyżka mielonej kurkumy
• szczypta chili
• 1 łyżeczka brązowego cukru
• 1 puszka  mleka kokosowego
• szczypta soli lub więcej do smaku

Przygotowanie:

Ziemniaki obrać i pokroić na połówki lub ćwiartki . Groszek umyć i obciąć końce. Paprykę umyć i pokroić na paski.
Imbir, ząbki czosnku i szalotki obrać. Włożyć do blendera, dodać 50 ml zimnej wody i zmiksować na gładką pastę. W garnku z grubym dnem rozgrzać łyżkę oleju, dodać przygotowaną pastę, curry i smażyć wszystko mieszając ok. 10 minut aż pasta zgęstnieje.

Do garnka wlać szklankę gorącej wody. Wsypać kurkumę, chili i ziemniaki i cukier. Wymieszać i cały czas gotując dodawać stopniowo mleko kokosowe (po jednej łyżce, cały czas mieszając). Garnek przykryć i gotować na małym ogniu przez 50 minut.
Zdjąć pokrywkę, zwiększyć ogień, dodać paprykę i gotować 10 minut - sos nieco zgęstnieje. Następnie dodać groszek i gotować kolejne 8-10 minut. Zdjąć z ognia i wymieszać. Podawać w głębokich talerzach skrapiając limonką i posypując kolendrą.

Można zrobić wersję z pokrojoną piersią kurczaka. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz