środa, 23 lipca 2014

Surówka z białej kapusty

Składniki

 
1/2 główki młodej kapusty drobno poszatkowanej
0,5 łyżeczki soli  

1 marchewka starta na dużych oczkach
1 jabłko starte na dużych oczkach
1/2 cebuli drobno pokrojonej
2 łyżki posiekanego koperku

3 łyżki oliwy
1 łyżka octu jabłkowego lub winnego
szczypta cukru
szczypta pieprzu


Przygotowanie

Kapustę drobno poszatkować, wrzucić do miski i posypać solą. Dokładnie wymieszać i zostawić na ok. 25 minut, aż kapusta zmięknie. W tym czasie zetrzeć marchewkę. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Koperek umyć i drobno posiekać. 
Do miski z kapustą dodać posiekaną cebulę, koperek i startą marchewkę. Dodaję oliwę, ocet i doprawić surówkę do smaku cukrem, pieprzem i solą. Dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki na ok. 20 minut

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz