wtorek, 8 lipca 2014

Gołąbki

Składniki

główka białej kapusty
0,8 kg mięsa mielonego (u mnie łopatka wieprzowa)
150 g ryżu
wegeta
sól
pieprz
rosół lub bulion
cebula
łyżeczka masła

Przygotowanie

Mięso włożyć do większej miski. Ryż ugotować al dente, odcedzić i lekko wystudzony dodać do mięsa. Cebulę pokroić drobno i podsmażyć na łyżce masła, dodać do mięsa z ryżem. Doprawić solą (około pół łyżeczki), pieprzem (1/4 łyżeczki). Wszystko wymieszać i dobrze wyrobić dłonią. Uformować niewielkie podłużne kotlety.
Kapustę oberwać w liści zewnętrznych, będą wykorzystane do pieczenia. Wyciąć głąb ze środka kapusty, następnie włożyć ją do dużego garnka z wrzątkiem, gotować przez około 10 minut na małym ogniu.
Wyjąć kapustę z wrzątku, ostudzić. Rozebrać kapustę z liści, odciąć delikatnie  nerw z każdego liścia, następnie nakładać przygotowane porcje mięsa. Zawijać jak krokiety (najpierw założyć liść na mięso z jednej strony, później złożyć boki do środka, następnie zwinąć jak najciaśniej do końca pozostałą część liścia).
Dno dużego i najlepiej szerokiego garnka (do piekarnika garnek bez plastikowych elementów) lub naczynia żaroodpornego wyłożyć kilkoma liśćmi kapusty (np. zewnętrznymi i takimi, które się porwały). Na wierzchu ułożyć gołąbki. Zagotować bulion w innym garnku i zalać nim gołąbki. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Piec ok 1 h. Wywar z gołąbków użyć do sosu pomidorowego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz