czwartek, 29 stycznia 2015

Rosół wołowy

Składniki

0,5 kg wołowiny (np szponder, pręga,...)
2 marchewki
2 pietruszki
kawałek selera
por
cebula
kawałek kapusty białej
3 ząbki czosnku w łupinkach
10 ziarenek pieprzu
3 ziela angielskie
liść laurowy
pół pęczka natki pietruszki
kilka gałązek lubczyku
sól

dodatkowo można dodać:
gałązkę świeżego rozmarynu
gałązkę świeżego tymianku

Przygotowanie

Wołowinę myjemy, wrzucamy do zimnej wody i powoli gotujemy (ok 1 h). W tym czasie cebulę opalamy lub karmelizujemy w plastrach na patelni. Pozostałe warzywa obieramy, myjemy i dodajemy do mięsa (bez natki i lubczyku świeżego). Dodać przyprawy i nie solić. Zostawić na małym ogniu ok. 2 godziny. Posolić, dodać natkę i lubczyk i zostawić na małym ogniu jeszcze pół godziny do godziny. Odcedzić po ostudzeniu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz