sobota, 17 stycznia 2015

Warkocz cynamonowo - marcepanowy

Składniki


Ciasto
300 g mąki pszennej
150 ml mleka 3,2%
22 g drożdży
30 g cukru
40 g roztopionego masła
2 żółtka
15 g domowego cukru waniliowego
szczypta soli

Masa
200 g gotowego marcepanu
100 g zmielonych migdałów ze skórką
50 g cukru pudru
2 białka
1 łyżeczka cynamonu
20 ml rumu
 
do dekoracji

płatki migdałów
2 łyżki miodu

Przygotowanie

Ciasto drożdżowe

Drożdże utrzeć z cukrem. Dodać lekko podgrzane mleko (około 40°C), wymieszać. Całość przelać do mąki i wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na 15-20 minut.
Gdy urośnie przełożyć np. do Thermomixa. Dodać żółtka, roztopione masło i sól. Wyrabiać czas 2 min obr. Interwał, przełożyć do innego naczynia i odstawić musi podwoić swoją objętość).

Masa cynamonowo - marcepanowa

Marcepan utrzeć z białkami, stopniowo dodając zmielone migdały i cukier puder. Na koniec dodać cynamon i rum.

Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść i rozwałkować na kształt prostokąta o grubości 3-4 mm. Na rozwałkowane ciasto wyłożyć masę  i równo rozsmarować.

Zwinąć, zaczynając od dłuższego boku. Zwinięte ciasto delikatnie rozpłaszczyć i podzielić wzdłuż na trzy równe części.

Zapleść warkocz i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować białkiem i posypać płatkami migdałów. Odstawić na około 20-25 minut i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C na około 40-50 minut.

Dekoracja

Po wyjęciu z piekarnika ciasto posmarować cienką warstwą rozpuszczonego miodu i odstawić do wystygnięcia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz