czwartek, 1 stycznia 2015

Kotleciki jaglane z jajkami


Składniki
 
8 jajek ugotowanych na twardo
1 surowe jajko
1/2 szklanki kaszy jaglanej (około 100 g)
pęczek natki pietruszki drobno posiekanej
2 łyżki prażonych pestek słonecznika
2 łyżki miękkiego masła
sól
pieprz

bułka tarta
olej

Przygotowanie

Kaszę przelać na sitku zimną wodą, następnie wrzątkiem. Do garnka wlać ok 300 ml wody, doprowadzić do wrzenia, wsypać kaszę i gotować na dużym ogniu ok. 10 minut, co jakiś czas mieszając. Wyłączyć ogień, posolić, wymieszać, przykryć i pozostawić na 10 minut. Jajka posiekać lub rozdrobnić w malakserze.
Do miski przełożyć jajka, 1 łyżkę masła, przestudzoną kaszę, surowe jajko, prażony słonecznik oraz natkę pietruszki. Doprawić sporą ilością soli i pieprzu.
Po wymieszaniu uformować kotleciki. Panierować w tartej bułce i smażyć na oleju z 1 łyżką masła po około 2-3 minuty z każdej strony, aż się zezłocą.
Przełożyć na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz