piątek, 16 stycznia 2015

Domowe frytki z piekarnika


Składniki

1 kg ziemniaków o dużej zawartości skrobi np typ B-BC (przykładowe odmiany Jelly, Augusta)
2 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
kilka ząbków czosnku 
1 łyżka cukru
sól

Przygotowanie

Ziemniaki po obraniu pokroić w paski. Wrzucić do miski z zimną wodą i cukrem. Zostawić na 1/2 h.
Wylać wodę i osuszyć na ręczniku papierowym.
Wyłożyć na blachę z papierem do pieczenia, a następnie spryskać lub pokropić olejem i posypać papryką. Pomiędzy powkładać ząbki czosnku, lekko posolić.


Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 220 - 230 stopni na ok. 20 minut po czym dokładnie przemieszać i piec jeszcze następne około 30 minut.
















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz