Składniki
ok. 1/2 kg wędzonych suszonych owoców (gruszek, śliwek, jabłek)
kilka goździków (ok. 5)
1 cytryna ekologiczna
ok. 1/2 kg wędzonych suszonych owoców (gruszek, śliwek, jabłek)
kilka goździków (ok. 5)
1 cytryna ekologiczna
3 łyżki miodu
1 laska cynamonu
3 litry wody
Przygotowanie
Goździki wrzucić do garnka z 3 litrami zimnej wody. Dodać łyżkę miodu, wędzone gruszki, wędzone śliwki, suszone jabłka i laskę cynamonu. Zagotować od czasu do czasu mieszając. Dokładnie myjemy cytrynę. Za pomocą obieraczki do warzyw ścinamy duże kawałki skórki z cytryny. Wrzucamy skórki do garnka. Gotujemy chwilę po czym dodajemy ok 2 łyżek miodu (lub wg uznania). Mieszamy. Kompot studzimy.
Najlepiej zrobić go dzień wcześniej.
1 laska cynamonu
3 litry wody
Przygotowanie
Goździki wrzucić do garnka z 3 litrami zimnej wody. Dodać łyżkę miodu, wędzone gruszki, wędzone śliwki, suszone jabłka i laskę cynamonu. Zagotować od czasu do czasu mieszając. Dokładnie myjemy cytrynę. Za pomocą obieraczki do warzyw ścinamy duże kawałki skórki z cytryny. Wrzucamy skórki do garnka. Gotujemy chwilę po czym dodajemy ok 2 łyżek miodu (lub wg uznania). Mieszamy. Kompot studzimy.
Najlepiej zrobić go dzień wcześniej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz