Składniki na 3 sztuki
15 g świeżych drożdży
200 ml ciepłej wody
45 g cukru
0,5 łyżki soli
450 g + 80 g mąki
3 jajka, lekko roztrzepane
100 g masła roztopionego w garnuszku i ostudzonego
Do posmarowania: 1 jajko + 1 łyżeczka wody
Przygotowanie
Drożdże
umieścić w misce, zalać ciepłą wodą i wymieszać. Kiedy się rozpuszczą,
dodać 850 g mąki, cukier, sól. Cały czas mieszając dodawać następnie
jajka i masło. Dobrze wyrobić ciasto i powoli dodawać kolejne 80 g mąki
- czasem należy jej dać mniej, innym razem więcej. Wszystko zależy od
tego, jakiej konsystencji jest ciasto - powinno być dosyć luźne i
elastyczne, ale niezbyt klejące. Nie może też być zbite.
Kiedy
ciasto zacznie odstawać od ścianek miski, wyjąć je na blat i wyrabiać
kolejne 5-10 minut. Uformować kulę, lekko spryskać ją olejem i włożyć do
miski na 2 godziny. W tym czasie należy ciasto 2 razy odgazować
wbijając w nie pięść.
Po wyrośnięciu ciasto podzielić na 3 części.
Każdą część podzielić na 3 części. Z części uformować wałki i zapleść z nich chałki.
Chałki przełożyć do foremek wysmarowanych oliwą. Przykryć folią i odstawić do wyrośnięcia na 30-40 minut.
Kiedy wyrosną, posmarować jajkiem wymieszanym z wodą. Można posypać makiem lub sezamem.
Piekarnik nagrzać do 190 st C.
Wstawić chałki i piec ok. 30 minut.
przepis pochodzi z książki "Whiteplate. Słodkie"
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz