poniedziałek, 26 stycznia 2015

Smażona pierś z kaczki

Składniki

piersi kaczki (dowolna ilość)
sól
świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie

Piersi umyć, wytrzeć papierowym ręcznikiem. Naciąć skórę w kilku miejscach, na krzyz.
Rozgrzać patelnię i na suchej ułożyć piersi skórą do dołu. Smażyć ok. 8 minut, aż skórka zacznie się rumienić, następnie przewrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze przez ok. 5 minut. Polewać kaczkę  tłuszczem, który powstał.
Usmażone piersi zawinąć w folię aluminiową i odstaw na ok. 10 minut.
Następnie ponownie wrzucić na patelnię układając skórą do dołu, na ok. 1 minutę aż skórka będzie chrupiąca.
Posypać piersi solą, pieprzem, a następnie pokroić w plastry.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz