piątek, 9 stycznia 2015

Kleik z kaszy jaglanej

Składniki

2 łyżki kaszy jaglanej
1 szkl. dobrej jakości wody (źródlanej lub przefiltrowanej),
troszkę mleka matki lub mleczka migdałowego lub wody.

Przygotowanie

Kaszę jaglaną starannie wypłukać pod bieżącą wodą i sparzyć wrzątkiem. Następnie zalać wodą, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez około 15 – 20 minut (do momentu, aż kasza będzie miękka, a poziom wody zrówna się z kaszą). Odstawić z ognia i poczekać jeszcze około 10 minut. Po tym czasie kaszę przetrzeć przez gęste sito lub zmiksować blenderem na gładką masę. Aby rozrzedzić konsystencję kleiku dodać kilka łyżek wcześniej przygotowanego mleka migdałowego, mleka matki lub wody. Podawać ciepłe łyżeczką.

przepis z ammniam.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz