czwartek, 29 stycznia 2015

Marokańska sałatka z ryżem i tuńczykiem

Składniki

1 szklanka białego ryżu długoziarnistego
1 drobno posiekana czerwona papryka
puszka kukurydzy (odcedzić)
puszka tuńczyka w sosie własnym (odcedzić)
4 łyżki oliwy extra vergine
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu
20 czarnych oliwek pokrojonych na talarki


Przygotowanie

Ryż wypłukać pod bieżącą wodą, następnie przesmażyć na odrobinie masła, zalać 2 szklankami wody, doprowadzić do wrzenia. Następnie zmniejszyć ogień do minimum i dusić pod przykryciem do 15 min. Do czasu, aż woda zostanie wchłonięta. Ryż przełożyć do miski i poczekać aż wystygnie.
Dodać wszystkie warzywa i wymieszać. W kubku wymieszać oliwę z sokiem z cytryny, solą i pieprzem i dodać do ryżu. Wymieszać i schłodzić w lodówce około dwie godziny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz