poniedziałek, 26 stycznia 2015

Purre z brokuła

Składniki

1 kg ziemniaków obranych i pokrojonych w kostkę
1 mały brokuł podzielony na mniejsze kawałki
500 ml mleka 
100 ml wody
szczypta gałki muszkatołowej
sól
pieprz

Przygotowanie

Brokuł wrzucamy do gorącej posolonej wody i gotujemy około 6 minut, bez przykrycia. Ziemniaki przekładamy do garnka i zalewamy mlekiem i wodą. Gotujemy ziemniaki pod przykryciem do miękkości. Ugotowane brokuły wyciągnąć łyżką cedzakową i hartować w zimnej wodzie. Ziemniaki odcedzić i dodać do brokułów. Zmiksować na gładką masę.
Przelać do garnka i gotować na wolnym ogniu przez chwilę. Do purée dodać gałkę muszkatołowej, sól i pieprz. Wymieszać.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz