środa, 10 października 2012

Panierowany Camembert z migdałami i pistacjami

Dla 4 osób
Czas przygotowania: 15-20 minut
Czas gotowania: 15 minut
*Przygotuj: blender lub malakser,  ręcznik papierowy i naczynie żaroodporne.
*Rozgrzej piekarnik do 80 stopni C (termoobieg).

Co kupić:

- ser Camembert w temperaturze pokojowej: 2 szt.
- miąższ chleba zwykłego: 160 g
- ciastka „Floretki”: 100 g
- pistacje bez łupinek: 20 g
- mielone migdały: 1 łyżka
- jajka "M": 2 szt.
- mąka pszenna typu 450: 20 g
- sól: szczypta
- pieprz: szczypta
- olej roślinny: 1 l
- mix sałat: 1 opakowanie
- szparagi ze słoika, każdy pokrojony na 8 części: 2 szt.
- pomidorki truskawkowe, każdy pokrojony na 8 części : 6 szt.
- szynka Szwarcwaldzka: 4 plastry
- miód: 1 łyżeczka
- musztarda Dijon: 1 łyżeczka
- ocet biały: 2 łyżeczki
- oliwa z oliwek: 4 łyżeczki


Jak zrobić:

Panierowany camembert: Do malaksera wrzucamy 20 g pistacji bez łupinek i 1 łyżkę (ok. 20 g) mielonych migdałów. Miąższ białego chleba łamiemy na mniejsze kawałki i wrzucamy do blendera (malaksera). Dodajemy 100 g ciastek korzennych „Floretki”, pokruszonych w dłoniach. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość miksujemy, żeby uzyskać panierkę o sypkiej konsystencji.

Całą panierkę wykładamy na czysty talerz. Do czystej miski wbijamy 2 jajka, za pomocą widelca roztrzepujemy żółtko i białko na jednolitą masę, dodajemy sól i pieprz.

20 g mąki przesypujemy do czystej miseczki. Oba sery kroimy na 8 części (każdy na 8, w sumie 16 kawałków).

Każdy kawałek sera obtaczamy najpierw dokładnie w mące. Po usunięciu nadmiaru mąki z kawałków camemberta obtaczamy je w roztrzepanym jajku, używając do tej czynności widelca. Następnie kawałki sera obtaczamy w naszej panierce. Możemy zrobić drugą warstwę panierki. Kawałki sera muszą być bardzo dokładnie oblepione panierką. Przygotowujemy naczynie żaroodporne i ręcznik papierowy. Do garnka wlewamy 1 litr oleju roślinnego, podgrzewamy. Olej powinien mieć 180 stopni C, wrzucamy ser w panierce na głęboki tłuszcz (każdy kawałek powinien być w tłuszczu około 10-20 sekund, aż ser nabierze rumianego koloru).
Jeśli smażymy partiami i serki, które upiekły się wcześniej, musieliśmy odłożyć, całość wkładamy do naczynia żaroodpornego wyłożonego ręcznikiem papierowym i wsadzamy do piekarnika nagrzanego do 80 stopni C (w celu utrzymania temperatury sera) na kilka minut.

Sałatka: 6 pomidorków truskawkowych kroimy na ćwiartki, odkładamy na bok. 2 szparagi ze słoika kroimy – każdy na 8 kawałków.  Odstawiamy. Vinegret: Mieszamy razem 1 łyżeczkę miodu, 1 łyżeczkę musztardy, 4 łyżeczki oliwy i 2 łyżeczki octu białego. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość mieszamy.

Sałatę wrzucamy do miski, dodajemy vinegret, mieszamy. Dodajemy 6 kawałeczków pomidorków na porcję, 4 kawałeczki szparagów, szynkę szwarcwaldzką (1 plaster na porcję).
Na koniec na sałatę wykładamy 4 porcje sera.

Przepis pochodzi ze strony www.kuchnialidla.pl autor: Pascal Brodnicki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz