piątek, 14 lutego 2014

Duet sernik z brownie

Składniki:



Sernik
400 g twarogu półtłustego
200 g serka mascarpone
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
3 jajka
120 g drobnego cukru

Brownie
100 g masła
150 g gorzkiej czekolady min 70%
3 jajka
100 g cukru brązowego
70 g cukru białego
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
100 g orzechów włoskich (zmielonych np. w Thermomixie 6 s. obr.6)
50 g mąki pszennej

Do przełożenia:
ok 150-200 g gotowa masa krówkowa
sól

Przygotowanie:

Spód brownie:
Masło rozpuścić  i dodać czekoladę w kawałkach. Na małym ogniu mieszać do rozpuszczenia. Odstawić do wystudzenia. Do Thermomixa przelać sos czekoladowy dodać jajka wymieszać 10 s obr.3. Dodać cukier, ekstrakt z wanilii i wymieszać 20 s. obr. 3. Dodać orzechy włoskie, mąkę, wymieszać 30 s. obr.3. Formę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto. Piec w temperaturze 185ºC przez około 30 minut. Wyjąć, wystudzić.

Masa serowa:
Wszystko umieścić w Thermomixie. Mieszać 1 min obr.3. Przelać do formy o średnicy 20 cm i piec w temperaturze 160ºC przez 65 minut. Wystudzić w piekarniku.

Masę krówkową podgrzać w garnuszku i doprawić solą ok 1 łyżeczki.

Na paterze położyć spód brownie. Posmarować połową masy krówkowej. Na to położyć sernik i posmarować wierzch pozostałą masą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz