piątek, 19 kwietnia 2013

Udka kurczaka z cytryną i miodem

Składniki

6 ud kurczaka, umytych, osuszonych
5 cm imbiru, obranego i startego
Sól
Pieprz
2 ząbki czosnku posiekane
1 cytryna starta skórka i sok
25 g masła
2 łyżki miodu wielokwiatowego
2 szczypty rozmarynu suszonego
8 łyżek oliwy z oliwek
2 szczypty suszonego oregano

Przygotowanie
 
Uda kurczaka posypujemy pieprzem i solą z obu stron. Dodajemy starty imbir,  2 posiekane ząbki czosnku, skórkę i sok z jednej małej cytryny, 2 szczypty suszonego oregano i 2 łyżki miodu. Całość mieszamy. 
 Miskę zakrywamy folią spożywcza, wkładamy na 20 minut do lodówki.
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, na rozgrzana oliwę dodajemy 25 g masła.  Uda wyciągamy z marynaty i smażymy pod przykryciem na złoty kolor z obu stron ( smażenie rozpoczynamy od strony ze skórą). Marynatę od kurczaka przelewamy na patelnię, przykrywamy, podduszamy (około 6-8 minut).  Dodajemy troszeczkę wody, zmniejszamy ogień, przykrywamy. Dusimy.
 
na podstawie przepisu Pascala Brodnickiego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz