piątek, 19 kwietnia 2013

Zapiekane ziemniaki

Składniki
 
500 g ziemniaków, obranych, wypłukanych, pokrojonych w ćwiartki, wysuszonych
2  ząbki czosnku (posiekane lub przeciśnięte przez wyciskarkę)
25 g masła
2 szczypty rozmarynu suszonego
2 łyżki oliwy z oliwek
sól
pieprz
Przygotowanie
 
Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Do miski wrzucamy przygotowane ziemniaki, polewamy 2 łyżkami oliwy z oliwek, dodajemy 2 posiekane ząbki czosnku, dodajemy 2 szczypty suszonego rozmarynu , 25 g masła porwanego na mniejsze kawałki. Całość mieszamy, przyprawiamy sola i pieprzem. Mieszamy. Przekładamy na blachę i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na mniej więcej 40 minut. Od czasu do czasu mieszamy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz