poniedziałek, 5 sierpnia 2013

Lody czekoladowe (bez maszyny)

Składniki
300 ml śmietany 30 %
300 ml mleka 3,2 %
80 g cukru
4 żółtka
1 łyżka ekstraktu z wanilii
1 czekolada gorzka
2/3 czekolady mlecznej



Przygotowanie

Do garnka wlać śmietanę, mleko i cukier. Podgrzewać powoli, aż rozpuści się cukier (nie gotować). Blenderem z końcówką do ubijania białek lub mikserem ubić same żółtka (do białości). Gotowe żółtka dodać do masy mlecznej. Podgrzewać do czasu aż zgęstnieje (nie wolno zagotować). Zestawić z gazu i dodać ekstrakt z wanilii oraz połamaną czekoladę. Wymieszać aż do rozpuszczenia czekolady. Przelać do pojemnika i włożyć do zamrażarki na 12 h. Nie trzeba miksować. Po wyjęciu nie są bardzo twarde. Z tych proporcji wychodzi niecały litr lodów

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz