czwartek, 3 października 2013

Bułki mieszane na zakwasie żytnim


Składniki

150 g aktywnego zakwasu żytniego, dokarmionego wieczorem dzień wcześniej
170 g wody (mój zakwas był dosyć rzadki, jeśli jest gęstszy należy dodać więcej wody)
5 g świeżych drożdży (mój był młody więc dodałam więcej świeżych drożdży)
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka miodu
300 g mąki pszennej chlebowej typ 720
100 g mąki pszennej razowej typ 1850






Przygotowanie

W misce wymieszać zakwas, wodę i drożdże. Dodać oliwę, sól i miód i następnie  powoli wsypywać mąkę. Wyrobić gładkie ciasto. Druga miskę posmarować oliwą i tam przełożyć gotowe ciasto. Przykryć i odstawić na ok godzinę. W tym czasie ciasto zwiększy swoja objętość dwukrotnie. Na blachę położyć papier do pieczenia i włączyć piekarnik na 235 st C. Dłonie posmarować oliwą i formować bułeczki. Układać na blasze w odstępie ok 5 cm. Wstawić do piekarnika i piec ok. 20 minut - do zarumienienia. Po upieczeniu ostudzić na kratce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz