sobota, 16 maja 2015

Krem jarzynowy

Składniki

kawałek cielęciny
1 cebula pokrojona w dużą kostkę
1 ząbek czosnku pokrojony w plasterki
2 marchewki pokrojone w kostkę
1 pietruszka pokrojona w kostkę
kawałek selera pokrojonego w kostkę
1/3 posiekanej kapusty pekińskiej
3 łyżeczki soku z cytryny
3 łyżki posiekanego świeżego koperku lub natki pietruszki 
2 liście laurowe
3 ziela angielskie
1 łyżeczka lubczyku
szczypta gałki muszkatołowej 
masło lub olej rzepakowy
sól i pieprz

Do podania: pestki słonecznika, orzeszki ziemne, orzechy włoskie, migdały (do wyboru).

Przygotowanie

Cebulę, czosnek podsmażamy na oleju rzepakowym seler, marchewkę, pietruszkę i seler pokroić w kostkę, włożyć do garnka i poddusić na oliwie z kilkoma łyżkami wody.
W tym czasie obrać i pokroić w kostkę kalarepę, włożyć do garnka wraz z kapustą i zalać wszystko 1 litrem wrzącej wody.
Dodać liść laurowy i ziele angielskie. Gotować do momentu, aż wszystkie warzywa będą miękkie.
Wyjąć liść laurowy i ziele, całość zmiksować na gładki krem.
Doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową i sokiem z cytryny. Dodać posiekany drobno koperek lub natkę. Wymieszać.
Podawać z ziarnami słonecznika, orzeszkami ziemnymi, migdałami lub innymi ulubionymi orzechami i ziarnami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz