środa, 23 grudnia 2020

Fasolka zapiekana z cebulą

 

Składniki

  • 1 słoik litrowy surowej fasolki (drobnej)
  • 1 kg surowej cebuli
  • dużo oleju rzepakowego

Przygotowanie

Fasolkę bardzo dokładnie umyć, zalać zimną wodą i odstawić na noc. Wody powinno być więcej niż fasolki, bo napęcznieje. Następnego dnia fasolkę ugotować do miękkości w tej samej wodzie, lekko osolonej. Odcedzić, zachować wodę. Fasolkę doprawić solą i odrobiną pieprzu.
 
W międzyczasie na oleju zeszklić drobno pokrojoną cebulkę. Pod koniec, gdy cebulka jest lekko złota, dodać dużo więcej oleju. W naczyniu żaroodpornym ułożyć kolejno warstwę fasolki na przemian z warstwą cebulki.
 
Zapiekać bez przykrycia w piekarniku nagrzanym do temperatury 180℃, przez około 30 minut lub aż do uzyskania złotego koloru na wierzchu potrawy. Zachowaną wodą z gotowanej fasoli można podlewać potrawę gdyby była za sucha.

Wskazówki

Usmażonej już cebulki z oliwą powinno być ½ litra w stosunku do 1 litra upieczonej fasolki. To dość dużo, ale dzięki temu fasolka jest po prostu smaczna. Fasolkę można posypać kminkiem lub suszonym oregano czy majerankiem.

 ze strony www.kwestiasmaku.com

 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz