wtorek, 18 grudnia 2012

Pierniczki na Boże Narodzenie

Składniki

80 g wody
100 g cukru białego
100 g cukru brązowego
100 g miodu
140 g masła
1 łyżka mielonego cynamonu
1 łyżka imbiru, mielonego
1 łyżka goździków, mielonych (u mnie utłuczone w moździerzu)
1,5 łyżeczki sody spożywczej
500 g mąki pszennej

Przygotowanie w Thermomixie

Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać cukier biały, cukier brązowy, miód i masło, podgrzewać 10 min/80ºC/obr. 1.
Gdy mieszanka przestygnie dodać cynamon, imbir, goździki, sodę i mąkę, wyrobić 3 min/ / .
Przełożyć do innego naczynia, posypać wierzch mąką i odstawić na noc do lodówki.
Następnego dnia rozwałkować ciasto na obsypanej mąką stolnicy, wyciąć pierniczki, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, piec 8-10 min. w temperaturze 180ºC

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz