niedziela, 16 grudnia 2012

Bułeczki bazyliowe z suszonymi pomidorami i słonecznikiem


Bułeczki z suszonymi pomidorami i słonecznikiem
12 sztuk


500 g mąki pszennej
2 łyżeczki soli
3/4 łyżki cukru
20 g świeżych drożdżyy (lub 1 łyżeczka suszonych)
2 łyżki oliwy z oliwek lub topionego masła
280 ml wody
30 g pestek słonecznika
50 g suszonych, miękkich pomidorów, pokrojonych

Drożdże rozkruszyć do miseczki, zasypać cukrem. Kiedy się rozpuszczą połączyć z wodą, olejem, solą. Stopniowo wsypując mąkę, zagnieść ciasto - początkowo będzie się bardzo kleiło do rąk. Kiedy będzie gładkie, dodać pozostałe składniki - pestki, pomidory.
Ciasto przełożyć do miski posmarowanej oliwą, przykryć ścieręczką i zostawić do wyrastania na ok. godzinę.
Z ciasta formować bułki (ok. 12 sztuk). Układać ja na dużej blasze wylożonej papierem do pieczenia, zostawiając między nimi odstępy. Zostawić do ponownego wyrastania na 30 minut.
Piekarnik nagrzać do 200 st C.
Wstawić do piekarnika, uprzednio smarując wierzch mlekiem (opcjonalnie).
Piec ok. 40 minut. Bułeczki powinny się zrumienić.
Studzić na kuchennej kratce.

  z whiteplate.blogspot.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz