czwartek, 14 listopada 2013

Muffinki bananowo - kokosowe oblane pyszną czekoladą

Składniki na

Muffinki
50 g masła
300 g bananów
2 jajka
80 g cukru
80 g cukru brązowego
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Bezy
4 jajka
200 g cukru
1 szczypta soli
4 krople soku z cytryny

Polewa
100 g gorzkiej czekolady (zaw. 50 % kakao) lub 50 g gorzkiej i 50 g mlecznej
60 ml wody
60 g cukru
20 g masła


Przygotowanie

Muffinki
Formę na muffinki wyłożyć papierowymi papilotkami. Do naczynia miksującego włożyć masło, roztopić  3 min/70°C/obr. 1. Dodać banany i jajka, zmiksować 4 s/obr. Dodać cukier biały, brązowy, mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i wiórki kokosowe, wymieszać 8 s/obr. 4. Ciasto przełożyć do foremek, piec 25 -30 min (180°C). Po wyjęciu z piekarnika ostudzić na kratce kuchennej

Bezy
Założyć motylek. Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać białka, wsypać cukier, sól i dodać sok z cytryny, ubić 4 min/50°C/obr. 4. Ubijać kolejne 4 min/obr. 4. Przełożyć masę do rękawa lub szprycy i wyciskać bezy na przygotowaną wcześniej blachę (wyłożoną papierem do pieczenia). Piec 15 min. ( 155°C ), a następnie obniżyć temp. do 105°C i piec kolejne 60 minut. Pozostawić do wystygnięcia w uchylonym piekarniku.

Polewa
Do naczynia miksującego włożyć czekoladę, rozdrobnić 10 s/obr. 7. Dodać wodę i cukier, gotować  15 min/100°C/obr.3 bez założonej miarki. Dodać masło, wymieszać 30 s/obr. 4. Muffinki polać równomiernie ciepłą polewą czekoladową, na wierzchu każdej muffinki przykleić bezę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz