czwartek, 14 listopada 2013

Zupa krem marchewkowa z pomarańczą i imbirem

Składniki

ok 1,5 litra bulionu mięsno - warzywnego lub warzywnego
1 kg marchwi, obranej i pokrojonej w półtalarki
100 g masła
2 duże cebule, pokrojone w kostkę(dowolną, ponieważ wszystko później będzie miksowane)
1 pomarańcza (dokładnie sparzona i wymyta)
korzeń imbiru, o długości mniej więcej 4 cm, starty na tarce o drobnych oczkach
½ pęczka kolendry, drobno posiekanej
świeżo mielony pieprz
świeżo mielona sól
2 szczypty kminku
150 ml śmietany 30%
5 łyżek oliwy z oliwek

Przygotowanie
Na patelni  rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, dodajemy do tego 60 g masła. Pokrojoną cebulę , wrzucamy do garnka, smażymy do zeszklenia. Marchew kroimy w półtalarki, imbir ucieramy na tarce o drobnych oczkach. Dodajemy do cebuli, razem z 2 szczyptami kminku. Skórkę pomarańczy ścieramy na tarce. Do garnka dodajemy sok z całej pomarańczy. Mieszamy. Dodajemy startą skórkę pomarańczy. Całość dodajemy do ciepłęgo bulionu. Gotujemy przez mniej więcej 15 minut. Następnie całość miksujemy za pomocą blendera, zmniejszamy ogień i parę minut jeszcze gotujemy.
Do zupy dodajemy 150 ml śmietany. Mieszamy. Następnie doprawiamy pieprzem i solą.

Podajemy z grzankami z bułki (najlepiej robione w piekarniku).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz