Składniki
2 jabłka ok 300 g po obraniu
25 g mąki ziemniaczanej (1 łyżka),
450 ml wody
3 goździki
szczypta cynamonu
20 g domowego cukru waniliowego
szczypta kurkumy
sok z 1/2 cytryny
miód do posłodzenia
Przygotowanie
2/3 jabłek pokroić w kostkę, zalać 350 ml szklanki wrzątku, dodać cukier z wanilią, goździki i gotować do czasu, aż jabłka będą miękkie.
Następnie wyjąć goździki i zmiksować blenderem.
Resztę jabłek należy zetrzeć na tarce na grubych oczkach, polać sokiem z cytryny i wymieszać.
Do 100 ml wody wsypać mąkę ziemniaczaną z kurkumą, cynamonem i dokładnie wymieszać.
Następnie wlać powstałą mieszaninę do przygotowanych wcześniej jabłek, postawić na ogień i ciągle mieszać, aż kisiel zgęstnieje i
zagotuje się.
Kisiel zdjąć z ognia dodać do niego starte jabłka, dodać
miód i trochę soku z cytryny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz