wtorek, 10 lutego 2015

Sałatka ryżowa z soczewicą

Składniki

1 szklanka mieszanki ryżu długoziarnistego (białego, czarnego i czerwonego)
1 szklanka czerwonej soczewicy
3-4 cebule pokrojone na plastry
6 łyżek oleju rzepakowego
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka cukru
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
drobno pokrojona natka pietruszki
woda
 

Przygotowanie

Wypłukany ryż zalać 3 szklanki wody i gotować do średniej miękkości ok. 20 minut. Ugotowany ryż przełożyć na sitku i przelać zimną wodą.
Soczewicę zalać 3 szklankami wody i doprowadzić do wrzenia. Gotować do średniej miękkości. Przełożyć na sitko i przelać zimną wodą.
Na patelni rozgrzać olej i wrzucić cebulę. Posolić, wymieszać i smażyć na małym ogniu często mieszając przez 20-25 minut. Kiedy cebula zupełnie się zeszkli i zacznie się lekko brązowieć, dodać cukier, wymieszać i smażyć na dużym ogniu kilka minut cały czas mieszając.
Do miski wsypać ryż, soczewicę, dodać cebulę, sok cytrynowy i natkę pietruszki. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz