Składniki
8 udek kurczaka
glazura
50 ml płynnego miodu
2 łyżki musztardy Dijon
2 łyżki musztardy francuskiej, gruboziarnistej, słodkiej
2 łyżki białego octu winnego
2 łyżeczki oleju rzepakowego
sól i pieprz
Przygotowanie
Nożem naciąć udka. W misce wymieszać wszystkie składniki glazury, doprawić solą i pieprzem. Glazurę wetrzeć dokładnie w udka. Przykryć naczynie folią i wstawić do lodówki na minimum godzinę.
Piekarnik rozgrzać do 220 stopni. Udka ułożyć w naczyniu żaroodpornym, zachowując resztę marynaty w misce. Włożyć naczynie do nagrzanego piekarnika i piec często przewracając oraz polewając pozostałą marynatą, przez około 40 minut, aż będą ładnie zarumienione i chrupiące. Pozostałym sosem z naczynia żaroodpornego polać ugotowane ziemniaki, z którymi można podać udka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz