wtorek, 25 czerwca 2013

Chłodnik botwinowy

Chłodnik o przepięknej barwie i wspaniałym smaku. Najlepiej zrobić go dzień wcześniej.




Składniki:

500 ml śmietany 18%
700 ml maślanki
800 ml kefiru
3-4 młode buraki z liśćmi
2 ogórki pokrojone w kostkę
pęczek rzodkiewek pokrojonych w kostkę
pęczek koperku pokrojonego drobno
3 ząbki czosnku przeciśniętych przez praskę
sól
pieprz
łyżeczkę cukru (do gotowania buraków)
2 łyżki octu winnego

Przygotowanie:

Buraki umyć, obrać i pokroić w kostkę (wraz z liśćmi i łodyżkami). Wrzucić do garnka i zalać niewielką ilością wody (tak żeby tylko zakrywała pokrojone warzywa). Dodać cukier, sól i gotować ok 10 min. Wyłączyć gaz i dodać ocet winny.
W drugim naczyniu wymieszać śmietanę, maślankę oraz kefir. Dodać rzodkiewkę, ogórki, czosnek, koperek. Gdy wystygną buraki to całość wlać do chłodnika. Doprawić solą, pieprzem.
Podać po kilkugodzinnym schłodzeniu w lodówce. Można dodać gotowane na twardo jajka.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz